- hirdetés -

Az orosházi Nagycsaládosok Egyesülete idén ötödik alkalommal vett részt a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett háromnapos élelmiszergyűjtési akcióban, az önkéntesek az orosházi és a hódmezővásárhelyi Tescóban várták az adományokat. A péntek délutántól vasárnap estig tartó kezdeményezésben végül Orosházán 1246,7 kiló, Hódmezővásárhelyen pedig 488 kilogramm tartós élelmiszer gyűlt össze. Mondjuk is, miből.

Az önkénteseket könnyű volt kiszúrni a tömegben, az Élelmiszerbank zöld mellényét viselték mind, azok is, akik a belépéskor köszöntötték és szórólapokkal látták el a vásárolni igyekvőket, és azok is, akik a pénztárak közelében kijelölt gyűjtődobozoknál szortírozták a felajánlásokat. Több fiatal is serénykedett az adományok körül, akadtak, akik az ötvenórás közösségi szolgálatuk egy részét itt teljesítették, és természetesen a nagycsaládos egyesület több tagja is részt vett az akcióban.

– Nagyon féltem az idei gyűjtéstől, de az emberek pozitívak – fogalmazott Bőténé Dóró Mónika, az egyesület egyik csoportvezetője. – Nem mondom, volt, aki a szórólapot meglátva egyből úgy reagált, hogy neki sem telik semmire, ő is rászoruló. De sokakon látszódott a jó szándék, többek szeméből tükröződött, hogy segíteni szeretnének.

– Nagyon kedves mindenki, és meglepően adakozó kedvűek az emberek – vette át a szót Benedek Szilvia, az orosházi Nagycsaládosok Egyesületének elnöke. – Nem gondoltam volna, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben ilyen pozitívan tudunk majd csalódni. Hál Istennek, mégis így lett. Meglesz a helye minden apró felajánlásnak. Az egyesületben jelenleg százhetven tagcsaládunk van, közülük is kiválasztjuk a leginkább rászorulókat. A felajánlásokból csomagokat készítünk a számukra, amelyeket a karácsonyváró rendezvényünkön fogunk majd átadni.

Benedek Szilvia hozzátette, most, hogy az élelmiszerárak a duplájára emelkedtek, még inkább hálásak az embereknek a segítségért. Tudja, nem mindenki engedhette meg magának azt, hogy több ezer forint értékű adományt vigyen a pultjukhoz, épp ezért hangsúlyozták, hogy egy-egy apróságnak, egy csomag tésztának, egy szelet csokinak is nagyon örültek. Hozzátette, megható a gondolat, hogy gyakran azok gondolnak a nélkülözőkre, akik maguk is nehéz körülmények között élnek. Az egyesület tagjai ezért is éltek a lehetőséggel, hogy megköszönjék az emberek önzetlenségét. Szeretetkavicsokat festettek, dekupázsoltak az adakozók számára, így hálálták meg azt, hogy gondoltak a rászorulókra.

Végül tehát Orosházán 1246,7 kiló, Hódmezővásárhelyen pedig 488 kilogramm tartós élelmiszer gyűlt össze. A legtöbben tésztát, lisztet és konzerveket adományoztak, de sok édesség, szaloncukor is került a dobozokba. Idén tartós tejből is jóval többet kaptak a nagycsaládosok, mint előző években.

– Nem egyszer tele lett az asztal. Csak pakolták-pakolták a sok élelmiszert, el sem akartam hinni – mesélte Benedek Szilvia. – Nagyon sokan megköszönték, hogy ott vagyunk, a munkánkat adjuk, és segítünk. Több fiatal házaspár jött oda gyermekével, és szépen elmagyarázták a kicsiknek, hogy ezekkel az adományokkal más gyerekek karácsonyát varázsolják széppé. A kicsik csillogó szemekkel válogattak a szeretetkavicsok közül, öröm volt látni őket. Meg kell még említenem a Tesco dolgozók jóindulatát és figyelmességét, köszönet jár nekik is, hisz végig igyekeztek mindenben a segítségünkre lenni.

Fotók: OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.