- hirdetés -

Éppen 100 évvel ezelőtt szentelték föl Orosházán a Jézus Szíve Templomot, a jeles évforduló alkalmából pedig az elmúlt egy hétben több ünnepi programot is rendeztek. A sorozat záró eseménye egy ünnepi szentmise volt, melyre Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke is eljött.

November 19-én ünnepelték meg az Orosházi Jézus Szíve Templom fölszentelésének kerek 100. évfordulóját. Maga a fölszentelés Brém Lőrinc gyulai helynökúr nevéhez fűződött, a katolikus a város harmadik temploma volt. Iványi László, katolikus plébános elmondta, hogy a mostani dátum nagy jelentőségű a hívek életében, hiszen a templom a születéstől a halálig minden egyes emberi történésnek otthont ad.

Az elmúlt évszázad során ebben az épületben számos esküvő köttetett, gyermekeket kereszteltek, bérmálkozások és családi ünnepségek helyszíne volt, ide jöttek az emberek hálát adni vagy éppen vigasztalódni. Hozzátette, hogy a kerek évfordulóra lényegében már évek óta készültek, az elmúlt időszakban felújították a képeket, a szobrokat, az orgona mögött elkészült az új rózsaablak, kívül pedig a templom homlokzata és két tornya is új külsőt kapott, ahogy a körülötte lévő park is komoly átalakuláson esett át.

– A mai ünnepi alkalom előkészítéseként egy héten keresztül zajlottak az ünnepi programok, kezdve azzal, hogy múlt vasárnap elhelyeztük itt Györgypál Albert portréját. Róla érdemes tudni, hogy 1937-ben Orosházán kezdte papi pályafutását, mint hitoktató káplán, majd később elkerült Nagyváradra, ahol a román rendőrök börtönbe zárták, megkínozták, majd amikor látták, hogy már nem fogja túlélni a megpróbáltatásokat, kiengedték – mesélte Iványi László.

Györgypál Albert nem sokkal később a nagyváradi kórházban hunyt el, de Orosházán nem feledték az emlékét. A héten történelmi előadást is tartottak a templom 100 évéről, valamint gróf Széchenyi Miklós templomépítő püspökről. A templom nemcsak, hogy az ő adományából épült, a grófot végrendeletének megfelelően itt is helyezték örök nyugalomra. Az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda pedagógusainak és diákjainak műsora, a Madrigál Kórus, egy imaest, majd koncertek követték egymást. Péntek délelőtt többen is elmentek a temetőbe, ahol az Orosházán nyugvó korábbi plébánosok sírjait is megkoszorúzták.

– A mai ünnepi misére pedig eljött Kiss-Rigó László püspök, de rajta kívül vendégül láttuk a nagyváradi helynököt és a Nagyváradi Székesegyház plébánosát is. Orosháza valamikor Nagyvárad Egyházmegyéhez tartozott, ahonnan annak idején a trianoni határ választotta le. Hosszú évtizedekkel később II. János Pál pápa rendezte az egyházmegyei határokat – tette hozzá Iványi László.

Az ünnepi eseményre sokan voltak kíváncsi, a padsorok teljesen megteltek az immár 100 éves katolikus templomban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.