- hirdetés -

Dr. Nagy István agrárminiszter kedden Szentesen járt és két elkészült hatalmas zöldségtermesztő üvegházat adott át. A tárcavezető szentesi látogatásán kértünk interjút, az orosházi gazdákat is közelről érintő kérdésekben.

Az Európai Bizottság a napokban elfogadta a Közös Agrár Politika (KAP) magyar stratégiai tervét. Mit jelent ez a térség gazdálkodói számára?

Nagyon sokat jelent, hisz ad egy kiszámíthatóságot, stabilitást és azt a tudatot, hogy biztos anyagi forrás áll a hátuk mögött. Több, mint 5300 milliárd forint érkezése várható a magyar agráriumba. Ennek mértékében írunk ki pályázatokat és erre építjük fel az összes támogatási rendszert. Most azon dolgozunk, hogy ezt a forrást úgy tudjuk elosztani, hogy nagy része a gazdaság élénkítését szolgálja. Fontos feladatunk, hogy gazdáink versenyképességét elősegítsük. Nagyon kell figyelnünk arra is, hogy a fenntarthatóságot tudjuk támogatni, hisz rendkívül fontos, hogy a gyermekeink, unokáink is egy élhető környezetben tudjanak gazdálkodni. A rendszerváltáskor gazdálkodni kezdők mára a generációváltás határára érkeztek. Kell, hogy a fiaik az örökükbe lépjenek, ehhez pedig kiszámítható gazdálkodási és támogatási rendszerre van szükség, amelyet a KAP stratégiai terve biztosít. A magyar kormány hozott egy történelmi léptékű döntést. A nemzeti társfinanszírozást, melyet az Európai uniós összeghez tesz, a maximálisra, 80 százalékra emeli. Így a vidékfejlesztésre fordítható összeg a korábbi évekhez képest megháromszorozódik.

A kis és közepes gazdaságok számára milyen előjelű lesz a változás az előző ciklushoz képest?

Mindenképp pozitív, hisz megkülönböztetett figyelemben részesítjük a legkisebbeket. A területalapú támogatás tíz hektáros területig, az alap 147 euró mellé, minden hektárra plusz 80 eurót kapnak a legkisebbek. A családi gazdaság méretű, 150 hektárig terjedő területre pedig még plusz 40 eurót tudunk biztosítani. A fiatal gazdák még egyszer ennyit kapnak a támogatásból és az ő számukra nem is korlátoztuk be a területnagyságot sem. 300 hektárig megkaphatják a többszörösen megemelt juttatást.

Még kedvezőbb lett az öntözésfejlesztésre kiírt pályázat. Miért volt szükség a változtatásra?

– Azért volt szükség a határidő jövő júniusig történő kitolására, hogy még többen igénybe tudják venni ezt a pályázatot. Az idén éltük át azt az életünkben nem látott mértékű aszályt, amit el kellett szenvednünk. Minél több gazdának kell öntözésfejlesztésbe fogni, hisz az öntözött területeken nagyobb biztonságban lehet termelni és nekünk nagy szükségünk van erre a biztonságra. Mindent elkövetünk azért, hogy egyre több öntözési közösség alakuljon, ezek megalakulását akár 80-90 százalékos intenzitással is tudjuk támogatni.

Az agrár kormányzat szorgalmazza és segíti a generáció váltást a mezőgazdaságban. Hogy halad ez a folyamat, van-e megfelelő szándék a fiatalok részéről, van-e elég fiatal gazda?

– A mezőgazdaságban minden dolgos kézre szükség van. Mindent elkövetünk azért, hogy a fiatalok figyelmét felhívjuk arra, hogy az agráriumban és az élelmiszer iparban óriási perspektíva van. Nem véletlen az, hogy az előző ciklus végén elfogadtuk a gazdaság átadásról szóló törvényt, hogy megteremtsük azokat a feltételeket, amelyek közt a fiak, zökkenőmentesen apáik örökébe tudnak lépni.

Miniszter úr munkája mellett gyakorló méhész. Milyen volt az idei év, az idei termés?

– Az idei évben jó eredmények születtek, bár a méhészek nehézségekről számolnak be az értékesítés területén. Ennek oka az, hogy a szomszédunkban, Ukrajnában is jó méhészeti esztendő volt és ott négyszázezer méhész van. Ezek a háború miatt érthetően féltik a megtermelt mézüket, ezért azt pergetés után nagyon gyorsan eladták. Ezzel megterhelték az Európai piacot, ahová a magyar méhészek is eladnak. Ezért egy túlkínálat jelent meg és amíg a nagyon olcsón odaadott ukrán méz tart, a magyar méhészek kamrájában tartja a magyar mézet. November van, jön az influenza szezon, jön a karácsony, ilyenkor indul meg általában a nagyobb arányú méz értékesítés és fogyasztás. Ez várhatóan vákuumot jelent a magyar méz számára is az Európai piacon és reményeink szerint rövidesen megindulhat a jó áron történő értékesítés.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.