- hirdetés -

Ünnepélyes átadó helyszíne volt a Dombegyház melletti Nyéki Major csütörtök délelőtt. Dr. Nagy István agrárminiszter és Erdős Norbert országgyűlési képviselő adta át rendeltetésének az elkészült, új szarvasmarhatelepet.

„Isten hozta önöket a XXI. század mezőgazdaságában” – így kezdte köszöntőjét dr. Nagy István agrárminiszter a szarvasmarhatelep átadó ünnepségén. A miniszter rámutatott: – Az agrár tárca minden egyes nap azon dolgozik, hogy minden forrást úgy tudjon felhasználni, hogy a magyar vidék képes legyen megújulni, az ott élőket eltartani, illetve megtartani. Magyarország gazdasági erejét, megújulását a vidék megerősödésének köszönheti és ezért végtelenül fontos, hogy sorra, egyik gazdaság a másik után, a fiak, az apáik után képesek legyenek az adott kor technológiájának megfelelően megépíteni az ilyen új telepeket.

Dr. Nagy István agrárminiszter örömmel üdvözölte a projekt megvalósulását (Fotó: Takács Csaba)

A tárcavezető beszámolt a megnyitón a közös agrárpolitika keretében nemrég elfogadott magyar stratégiai terv főbb számairól is. Kiemelte, hogy a következő öt évben 5300 milliárd forint érkezik vidékfejlesztésre, köszönhetően az Európai unió támogatása mellett a kormány történelmi léptékű döntésének, melyben 80 százalékra emelte a nemzeti társfinanszírozás mértékét. – Ez a forrás mindannyiunk számára lehetőséget biztosít arra, hogy a fejlesztési szándékait mindenki meg tudja valósítani és arra, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszer ipar Európa meghatározó és élvonalba tartozó szereplője legyen – mutatott rá. Beszéde végén a miniszter gratulált a beruházás megvalósításához és biztatta a kis gazdaságok működtetőit is a maguk szintjén történő fejlesztésre.

„Békés megye, a mezőgazdaságot tekintve az ország második legjelentősebb megyéje” (Fotó: Takács Csaba)

Erdős Norbert országgyűlési képviselő is örömmel üdvözölte a megvalósult beruházást. Köszöntőjében elmondta, a szarvasmarha ágazatban Békés megye a második helyen áll a 66 ezres egyedszámával, csak a Bács-Kiskun megyeiek előzi meg. 2018 óta 13 milliárd forint érkezett vidékfejlesztési támogatásra, kifejezetten a szarvasmarha-ágazatra. Rámutatott arra is, hogy Békés megye nemcsak ebben a szektorban, hanem az egész mezőgazdaságot tekintve is az ország második legjelentősebb megyéje. Ugyanakkor egy sanyarú sorsú megye, ezért arra kérte a minisztert, hogy a jövőben is azon dolgozzanak együtt. Figyeljenek arra, hogy a következő ciklus mezőgazdaságra és vidékfejlesztésre szolgáló forrásaiból is a második legtöbb érkezzen térségünkbe.

A megnyitón az új telep tulajdonosa, a Kisdombegyházi Agro-Ferr Kft. igazgatója, Dorcsinecz Balázs mutatta be a megépült komplexumot, amely segítségével a jelenlegi 350-es szarvasmarha létszám 800-ra bővül. 1995-ben kezdték állattenyésztési tevékenységüket, a tejhasznú szarvasmarhatartással 2008 óta foglalkoznak. Jelenleg 425 példány tejelő tehén, 184 példány 12-24 hónapos nőivarú szarvasmarha és 33 példány 24 hónapnál idősebb szarvasmarha üsző alkotja az állományt. A fejlesztéseknek köszönhetően az előállított tej mennyisége folyamatosan nő: 2018-ban 3 millió 214 ezer 542 liter, 2019-ben 3 millió 482 ezer 439 liter volt. Elmondta, hogy a 10000 négyzetméteres új istállót a lehető legmodernebb technikával szerelték fel.

– A 2,8 milliárdból épült új telep keresztszellőztetett, alacsony profilú irányelvek szerint épült, mely Európában is újdonságnak számító technológia. Az állatok komfortérzete nagy mértékben nő, a hőstressz csökkentése, az istállóban elhelyezett elektromos patamosók, elektromos hátvakarók, valamint az állatok alatt, a pihenő boxban elhelyezett hűtött vízágyak miatt. A klimatikus és világítási technológiát egy saját fejlesztésű vezérlő irányítja. Az állatok kényelmét szolgálják a fejőrobotok, melyeket a tehenek szükségletük szerint keresnek fel. Az épület tetején elhelyezett napelemek biztosítják az istálló energiaszükségletét. Az állatok komfortérzetének növekedésével, a nyári hőstressz kedvezőtlen hatásainak csökkenésével nő a tejhozam, a szaporulat és csökken a tej előállításának költsége.

Az igazgató köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik a telep megépítésében valamilyen segítséget nyújtottak, majd egy bejárásra invitálta a minisztert, a képviselőt és a jelenlevőket, ahol működés közben láthatták a takarmány behúzó robotot, a láncos trágyakihúzót és a többi említett technikát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.