- hirdetés -

Múlt szerdán döntött a kormány arról, hogy kibővíti az egyes alapvető élelmiszerekre vonatkozó árstopot. Az árkorlátozás így már a tyúktojásra és az étkezési burgonyára is vonatkozik, ezen termékek ára nem lehet magasabb a 2022. szeptember 30. napinál. A Piactéri Reál Üzlet boltvezetőjét és az üzletben vásárlókat kérdeztük a témával kapcsolatban.

Vannak olyan nagyáruházak, ahol már mennyiségi korlátozást vezettek be az említett két termékre vonatkozóan, a helyi Piactéri Reál üzletben ez még nem történt meg. Van áru a polcokon, bármennyit vihetnek a tyúktojásból és az étkezési burgonyából a vásárlók.

– Olcsóbbak lettek ezek a termékek, érezhetően több is fogy belőlük – fogalmazott Süle Piroska, a Piactéri Reál üzlet boltvezetője. – A vevők örülnek a fejleménynek, reméljük, ez a korlátozás sokáig fenn is áll majd. Nálunk egyelőre nincs mennyiség korlátozás, a Reál üzletek esetén központilag határozzák meg az ilyen jellegű szabályozásokat. Most még nincs hírünk arról, hogy szükség lenne ennek bevezetésére.

Süle Piroska boltvezető

A boltban található tyúktojások mindegyikére vonatkozik az árstop, a burgonyák tekintetében sincs kivétel, a kormányrendeletben leírtak szerint egyedül az újburgonya árstopos, az viszont itt jelenleg nem kapható.

Megkérdeztük a Piactéri Reál üzletben vásárlóktól, hogyan fogadták a hírt, valamint arra is választ vártunk, ők milyen termékeket vennének még fel az árstopos áruk listájára.

– Én sajnos azt tapasztalom, hogy az árstop vidéken nem igazán működik – fogalmazott Suga Anna. – A városokban biztos szigorúbban ellenőrzik az árakat, épp ezért tartják is a boltok a stopot, viszont kisebb településeken nem mindenhol. Nálunk van olyan bolt, ahol 1400 forintba kerül egy liter étolaj. Azon hol van árstop? A falusi kisboltokban ez nem működik. Szinte már megéri bejönni a nagyobba, mondjuk egy multiba, mert ott tényleg olcsóbb. Én örülök annak, hogy most már a burgonya meg a tojás is árstopos, de ennek csak akkor van értelme, ha tényleg mindenhol be is tartják ezt a szigorítást. Amit én még árstop alá vennék, az a kenyér. Azt minél hamarabb.

A kép illusztráció (forrása: pixabay.com)

– Szerintem hamarosan nem lehet majd kapni se krumplit, se tojást – mondta Bogár Istvánné. – Ugyanúgy, mint ahogy cukrot sem lehet sok helyen, mert az üzleteknek meg van adva, hogy mennyit rakhatnak ki naponta.

– Lehet, ez lesz majd ezzel a két új árstopos termékkel is, ki tudja. Előre sokat venni meg felesleges, a krumpliból meg a tojásból nem lehet bespájzolni, hisz mindkettő romlandó. Meg aki bérházban lakik, az a hely szűke miatt sem tud sokat felhalmozni belőlük. Az én esetemben ez az új szabályozás esetleg néhány száz forintnyi spórolást jelenthet majd havonta, maximum. Mindig figyelem az akciókat, úgy próbálok meg takarékoskodni. Máshogy nem megy – tette hozzá Bogár Istvánné.

A kép illusztráció (forrása:pixabay.com)

Mi a tojást a szomszédtól vesszük, ő tart otthon baromfit – mesélte Molnár Gyuláné. – Még olcsóbb is, mint a bolti, nála 75 forint egy, az üzletekben meg már 80 felett van. És legalább azokról tudom, hogy mindig frissek, a boltban vásárolttal már jártam úgy, hogy felütöttem, és eleve romlott volt. A burgonya árstopnak viszont örülök, mert a krumplit nagyon szeretjük sütve is, főzve is, abból sokat szoktam venni. Persze egyszerre nem érdemes nagyobb mennyiséget, mert hamar romlik. De azért úgy gondolom, pár ezer forintot talán jelent majd ez az új árstop. Én annak örülnék még nagyon, ha a tejet meg tudnám venni normális áron. Hiába van a 2,8-as tejes árstop, ha nem lehet kapni. A férjem direkt korán megy a boltba, hogy legyen, de így is előfordul, hogy elkapkodják előle, és nem marad a polcon, csak a drága.

Fotók: OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.