- hirdetés -

Fontos, hogy egy ember sokoldalú legyen. Így gondolhatta ezt a harmadik danos karatemester, Zsiga Zsolt is, amikor benevezett a XXIII. Kárpát-medencei Kossuth Szónokversenyre.

A Petőfi Kulturális Ügynökség által szervezett szónokverseny országos döntőjét selejtező előzte meg, ahol a beküldött videók alapján választotta ki a zsűri az országos döntő huszonhárom résztvevőjét. Mint megtudtuk, Zsiga Zsolt életében nem ez volt az első hasonló megmérettetés.

– Már általános iskolától kezdve, egészen az egyetemig szerepeltem különböző szónoklatmondó versenyeken, versmondó versenyeken és eddig általában sikerült is bekerülnöm a dobogósok közé. Már rég volt, hogy ilyen kihívást választottam magamnak, így most elhatároztam, hogy belevágok. Elkészítettem a kiírásban szereplő egyperces videót és beküldtem. A megadott hat témából kellett egyet választani és az adott témában vagy mellette, vagy ellene kellett érvelni egy percben. Épp a repülőtéren voltam a svájci edzőtáborba utazva, mikor megjött az értesítés, hogy bekerültem az országos döntőbe – meséli Zsolt.

A szónoklatmondó verseny döntőjét a hét végén rendezték Budapesten, a verseny történetében első alkalommal, a Nemzeti Színházban. Itt már háromperces feladatot kaptak a bejutott versenyzők.

– Hatalmas élmény volt számomra, hogy a Nemzeti Színházban szerepelhettem. Itt is témák voltak megadva és az egyiket kiválasztva kellett három percben kifejteni az álláspontot. Én Petőfit választottam. Két megadott verse – az Országgyűléshez és a Nemzetgyűléshez – alapján készítettem háromperces szónoklatot. Az eddigi versenyeimmel ellentétben most nem sikerült bejutnom a legjobb hat közé, akik egy még izgalmasabb feladatot kaptak, egy ötperces vitát kellett lefolytatniuk. Két versenyző egymással vitatkozhatott egy moderátor irányítása mellett. Nagyon sajnáltam, hogy nem tudtam ebben már részt venni, mert úgy éreztem, egyik-másik versenyzővel felvehettem volna a versenyt a vitában. Ennek ellenére fantasztikus élmény volt számomra az egész döntő. Hosszú nap volt, de nagyon gördülékenyen, profi szervezéssel volt megoldva, nagyszerű helyszínen. Nagy élmény volt olyanok előtt szónokolni, mint pl. a zsűri elnöke, Rátóti Zoltán – emlékszik vissza Zsiga Zsolt.

A kiváló orosházi sportoló, egyetemi hallgató, szónok felkészülését Víghné Pintér Lilla segítette. Mint megtudtuk, nem is első alkalommal.

– Zsoltit ötödikes korában készítettem fel először szónoklatmondó versenyre. Az általános iskola felső tagozatában minden évben meg is nyerte, aztán ez a jó kapcsolat később sem szakadt meg. Nyilván mostanra felnőtt, látszik az érettsége, az egyetemi végzettségei, kiforrottsága. A beküldendő szónoklatot ő írta meg, csak néhány pici instrukcióra szorítkozott a segítségem. Aztán mikor el is mondta, láthattuk, hogy – ahogy mondani szokták – a tanítvány túlszárnyalta mesterét. Sajnos Budapestre nem tudtam elkísérni, csak a távolból szurkoltam és bár nem jutott az első hatba, nagyon büszke vagyok rá – fogalmazott Víghné Pintér Lilla.

A szónoklatmondó versenyen az első három helyezettet díjazták, a további rangsort a zsűri nem állította fel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.