- hirdetés -

Városunk kulturális és társadalmi életében már több éve jelentős esemény, ha a Petőfi Művelődési Központ és Deák György szerkesztő – műsorvezető a sorozat egy-egy új epizódjával lép a közönség elé. Deák György ezúttal – ha csak ideiglenesen is – szakított a hagyományokkal.

A sorozat eddigi epizódjai egy-egy közismert, az élet valamely területén kiemelkedő orosházi családról szóltak. A szülők, nagyszülők voltak a „fák” a gyerekeik az „almák”. A zsúfolásig megtelt Szokolay teremben ezúttal nem egy család, hanem egy összetartó, egymásért és a nemes célért egy emberként kiálló közösség volt a főszereplő.

A városunkkal szomszédos Kardoskút nagy múltú iskoláját évekkel ezelőtt bezárták. Most nem megszokott módon a településen élők, szülők, vezetők, az evangélikus egyház fogott össze azért, hogy újra nyisson az iskola Kardoskúton. Egy folyamatban lévő kezdeményezés pillanatképeit villantotta fel az est, melynek bevezetése képen a Nemzeti Színház művésze, Herczeg Péter lépett a közönség elé és adta elő Reményik Sándor, Templom és iskola című versét.

Az első vendég ki is lehetett volna más, mint a település polgármestere, Varga Pál. Egykor ő is a kardoskúti iskola padjait koptatta, ma pedig – mint elmondta – nagy örömmel és teljes mellszélességgel állt az összefogás mellé.

A polgármesternek is nagy álma az újranyitás (Fotó: Horváth Bence)

– Öt évre előre statisztikai számításokat végeztem, figyelembe véve a demográfiai adatok alkulását. Levelet írtam a szülőknek, hogy ide íratnák-e a gyermeküket iskolába. A számítások azt mutatták, hogy a következő öt évre biztosan lesz elegendő tanulója az iskolának és ez hatalmas lendületet adott – mondta el egyebek mellett Varga Pál.

A „fa” után almák is kellenek a műsorba. A kardoskúti óvodások – remélhetőleg az újra nyitó iskola majdani tanulói – adtak kedves, Márton naphoz kapcsolódó műsort.

A remélhetőleg újra nyitó iskola leendő tanulói adtak kedves műsort (Fotó: Horváth Bence)

Jótékonysági rendezvényeket tartottak az iskola érdekében, az összefogás jegyében. Ebből sok pénz gyűlt össze, de a kardoskútiak is egy emberként álltak az ügy mellé. Ki pénzt, ki a munkaerejét, ki a szaktudását és munkáját ajánlotta fel. Közülük három apuka lépett a színpadra, – Fazekas Zsolt, Solt Szabolcs, Geiszt László – akik mindannyian ott serénykednek az építkezésen.

Az apukák rengeteget dolgoznak az épület felújításán (Fotó: Horváth Bence)

Megidézték természetesen az est során a bezárt, egykori iskolát is. Ennek legutolsó igazgatója, Verasztó József volt a következő vendég. Tőle egyebek mellett megtudhattuk, hogy az iskola virágkorában, a ’80-as évek elején 120 tanulója is volt az intézménynek. Csatlakozott a beszélgetéshez Verasztó József egykori tanítványa, Pásztor Tímea illetve bejelentkezett a kanadai Two Hills-ből egy másik egykori diák, Veres Tamás is.

Szót kért és kapott a közönség soraiban helyet foglaló Versztó Lajos, Kardoskút első díszpolgára és az iskola felújítás nagy támogatója is. Szorgalmazta, hogy az újra nyíló iskolában legyen zenei oktatás is. Ennek jegyében két dalt hallhatott a közönség Bálint Zsuzsa magánének és művésztanár előadásában.

Deák György szerkesztő következő beszélgető társa a kardoskúti Oncsa ház alapítója és tulajdonosa, Bodrogi József volt, akinek ugyan nincs iskolás korú gyermeke, mégis az ügy mellé állt. Mint mondta, ez a település már sok értelmiséget adott az országnak, nem lehet, hogy ne legyen iskolája. Őt követte egy újabb volt kardoskúti diák, aki egy jól működő fővárosi mérnök cég alapítója, igazgatója, az iskolai projekt egyik fő szponzora, Zsarnovszki Attila.

Ezután ismét zene váltotta a műsorban a beszélgetést. A kardoskúti puszta nótaszerzője, Rózsa Imre dalai csendültek fel. Barna László egykori vőfély vezetésével Labozár Antal és Molnár Ernő előadásában.

A zenei betét után Ördög Endre evangélikus igazgató-lelkész érkezett a pódiumra. Elmondta, hogy az igazgató felkeresése után mindjárt pártolta az ügyet, hisz a kardoskúti gyülekezet is hozzá tartozik. Az egyháznak régebben is voltak iskolái tanyákon kis településeken. – Az én igenem után presbitériumunk is megvitatta és támogathatónak találta az elképzelést – mondta az igazgató-lelkész.

Herczegh Péter színművész két Reményik Sándor verssel foglalta keretbe az estét (Fotó: Horváth Bence)

Ha feltámad az iskola, szükség lesz egy befogadó intézményre. Deák György következő beszélgető társa a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, Nagy Róbert volt. Az igazgató szerint sok aspektusból kell vizsgálni az ügyet. Nyitottak a folytatásra, de emellett óvatosak is. Az egyeztetések folynak.

Az est végén visszatért az asztalhoz Kardoskút első embere és Herczegh Péter színművész. Utóbbi egy rövid beszélgetés után Reményik Sándor, Kegyelem című versének előadásával foglalta keretbe a műsort.

Az est végén – mint azt a rendszeres látogatók eddig is tapasztalhatták – most is hatalmas tapssal köszönte meg az élményt a közönség, amely legalább annyira szólt a műsorkészítők munkájának, mint a kardoskútiak szívet melengető összefogásának.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.