- hirdetés -

Száz évvel ezelőtt 1922. november 19-én szentelték fel az orosházi katolikus templomot. A jeles alkalmat egy egész héten át tartó programsorozattal ünneplik meg, melynek zárásaként egy Hálaadó szentmisét tartanak az elmúlt száz évért a megújult templomban.

Az Orosházi Jézus Szíve-templom harmadikként épült fel a városban, mivel két elődje a növekvő lakosságszám és a hitélet fellendülése miatt már kicsinek bizonyult. A templomot gróf Széchényi Miklós építette, aki saját vagyonából is sokat áldozott az orosházi templomra.

Iványi László esperesplébános elmondta, szép csendben ugyan, de már évek óta készülnek erre a jeles alkalomra. Felújították a templom képeit és szobrait, valamint az orosházi díszüveges, Szula Csaba által készített rózsaablak is elfoglalta helyét az orgona mögött. Emellett, további hat színes ablak is helyet kap a templomban, amelyek Szent Istvánt, Szent Lászlót, Szent Gellért püspököt, Szent Margitot, Szent Erzsébetet és Szent Hedviget ábrázolják.

– Berendeztünk egy emlékszobát is a karzaton, amelyhez csigalépcsőn kell felmenni. A helyi templom régi kegytárgyai, régi miseruhák, misekönyvek és papok hagyatékai is láthatók ebben a kis házi múzeumban. Egy évszázad azért már történelmi léptékkel is soknak számít, a felújított templom mellett egy ünnepségsorozattal is készülünk, amely most vasárnap kezdődik – mondta Iványi László esperesplébános.

November 13-án 10 órakor Györgypál Albert festményének és az Orosházi Foltvarró Egyesület templomképének megszentelésével indul a programsorozat, majd 14-én, 17 órakor Szemenyei Béla muzeológus tart előadást a templomépítő gróf Széchényi Miklósról. Másnap, „Énekeljetek az Úrnak új éneket!” címmel az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda gyermekeinek és pedagógusainak műsora következik, majd az Orosházi Szokolay Bálint Madrigál Kórus hangversenye zárja a napot.

November 16-án egy Hálaadó imaestet tartanak az egyházközösségért, majd 17-én Lélekhangok fuvolán és klarinéton címmel, Krcsméri Blanka és Szabados Tóth László művészek előadását hallgathatják meg az érdeklődők. Pénteken egy orgona-és trombitakoncert várja az embereket, Dóbisz Áron és Samodai Bence előadásában. Végül november 19-én, a száz éves évforduló napján egy Hálaadó szentmise zárja a programsorozatot.

Iványi László kiemelte, „Száz éves az orosházi katolikus templom” címmel egy könyvet is kiadnak az ünnep előtt. A kötetet az esperesplébános szerkesztette a talált történelmi források alapján, valamint Selmeczi László, a plébánia gondnoka is részt vett megírásában.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.