- hirdetés -

Tehetség: áldás vagy teher? Többek között erről az érdekes témáról is hallhattak a Székács Evangélikus Iskola dísztermében megjelentek november 3-án, a Magyar Tudomány Napján, de szó volt még a szinte mindenkit érintő kiégésről, valamint a boldogságszemüvegről, azaz a pozitív életszemlélet megtalálásának módjairól is.

Idén ünnepelték meg először a Székács Evangélikus Iskolában a Magyar Tudomány Napját. A Kodolányi János Egyetem, amely már 15 éve rendszeresen tiszteleg eme nap előtt, 2022-ben a Székácsot választotta partnerintézményének. A rendezvényre a város oktatási intézményeinek diákjai, hallgatói és munkatársai mellett szeretettel vártak minden külsős érdeklődőt. Az előadók hallgatóbarát módon, tömören, érdekes illusztrációkat használva meséltek szakterületeikről.

– Ez a nap a tudományok fontosságára hívja fel a figyelmet – kezdte Deák Péter, a Székács Evangélikus Iskola igazgatóhelyettese. – Az volt a célunk, hogy bárki számára elérhetővé tegyünk az új tudományos szemléleteket, alternatívákat. Én magam a kiégésről, illetve annak megelőzéséről mesélek majd a hallgatóságnak.

– Mindenkit érint a téma, hisz előbb vagy utóbb mindannyiunkat utolér a kiégés, azaz a fizikai, mentális vagy érzelmi kimerültség, a hangsúly itt inkább azon van, mikor történik ez meg, és mit tehetünk annak érdekében, hogy a folyamatot lelassítsuk.

Deák Péter (Fotó: Horváth Bence)

Celuskáné Csepregi Alícia tehetségfejlesztő pedagógus, hitoktató egy igen erős témával kezdte meg az előadások sorát. A tehetség előnyeiről és hátrányairól, annak kibontakoztatási lehetőségeiről mesélt olyan szemléletes példákat hozva, amelyek abszolút lekötötték a hallgatóság figyelmét. Albert Einstein, Pablo Picasso, Leonardo da Vinci, Friedrich Nietzsche történetén keresztül mutatta és bizonyította be, hogy az egyes területeken mutatkozó fejletlenségből, lemaradásból nem következik a teljes sikertelenség.

– Nem a kitűnő tanuló, példás magatartású gyerekek közül kerülnek ki az igazi tehetségek – fogalmazott. – Gyakori náluk a szociális érzékenység, de ugyanúgy a vehemencia is. Nem mindegy, hogyan fordulunk hozzájuk, rá kell jönnünk arra, hogyan segíthetjük őket szárnyaik kibontásában. Ez a szülők és a pedagógusok feladata.

Celuskáné Csepregi Alícia (Fotó: Horváth Bence)

– Valahol minden tehetség deviáns, azaz eltér a társadalom által meghatározott normáktól, de ha segítünk nekik kreativitásuk kiélésében, akkor az a plusz, ami bennük van, nem a társadalom kárára, hanem épp ellenkezőleg, annak hasznára válik majd.

Celuskáné Csepregi Alícia és Deák Péter elgondolkodtató előadásai után a Kodolányi János Egyetem rektora, dr. Szabó Péter állt a pódiumra, hogy a technika és civilizáció témakörében nyújtson új információkat a megjelenteknek.

– A posztmodern társadalom informatika alapú. Sajnos ez nagyon rossz irányokat is tud venni, ennek egyik kiváló példája az internet – fogalmazott a rektor. – Felkészületlenül érte az emberiséget ez a különleges eszköz, amelynek legalább annyi rossz oldala van, mint amennyi jó. Ennek ellenére a technika az, amely képes előrevinni minket, csak arra kell vigyáznunk, nehogy túlnőjön rajtunk, mert az tönkreteheti a civilizációnkat.

Dr. Szabó Péter (Fotó: Horváth Bence)

– Soha ilyen ütemben és hatékonyan nem terjedtek még az áltudományok, az emberi butaság, és nekünk, a tudomány képviselőinek az a dolgunk, hogy a valódi tudományok szépségét és módszertanát minél szélesebb réteggel ismertessünk meg – tette hozzá dr. Szabó Péter.

A Magyar Tudomány Napja előtt tisztelgő rendezvény A változások megélése napjainkban címet viselte, ehhez nagyban kapcsolódott az utolsó előadás, amely az örömteli élet kérdéskörével foglalkozott.

Malatyinszki Szilárd (Fotó: Horváth Bence)

– A változások az emberek életében sajnálatos módon a negatívumokról szólnak, gondoljunk a háborúra, az energia- és élelmiszerárak emelkedésére – fogalmazott Malatyinszki Szilárd, a Kodolányi János Egyetem Orosházi Oktatási Központjának igazgatója. – Szeretnénk egy olyan tompító tényezőt eljuttatni az orosháziakhoz, amely ezt a sok rosszat kompenzálja. Az előadások által igyekszünk az örömteli, pozitív dolgokra felhívni a figyelmet. A mai ünnepnap küldetése részben az, hogy rávilágítsunk, a boldogság érdekében mikre érdemes fókuszálni, kikkel érdemes több időt tölteni, és mely energiaszívó tevékenységeket ildomos száműzni az életünkből. Ha ez sikerül, képesek leszünk boldogan megélni a hétköznapokat.

Kiemelt kép: illusztráció (forrás: pixabay.com)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.