- hirdetés -

Mi mindenekelőtt magyarpártiak vagyunk, azon túlmenően pedig a béke oldalán állunk – jelentette ki az OrosCafénak adott interjújában Kövér László. Az Országgyűlés elnöke november 5-én „Mondjunk nemet a szankciókra!” címmel tartott fórumot Orosházán, ahol szó volt többek között a háborúról és a konfliktusra adott elhibázott uniós válaszokról és annak hatásairól.

Dávid Zoltán polgármester köszöntötte az egybegyűlteket szombaton délután a Petőfi Művelődési Központban megtartott “Mondjunk nemet a szankciókra!” című fórumon, majd Erdős Norbert országgyűlési képviselő üdvözölte a vendégeket, köztük a térség polgármestereit.

Fotó: Horváth Bence

A képviselő meghívására érkezett Orosházára Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Másfél órás beszédében érintette a háborút, az erre válaszul adott brüsszeli szankciókat és annak hatásait a világ- és magyarországi gazdaságra.

– A szankciókat eleve be sem kellett volna vezetni – húzta alá kérdésünkre Kövér László. – Okulni kellett volna a 2014-es szankciós politikából, amikor szintén nem azt az eredményt érte el az EU, amit szeretett volna. Akkor sem sikerült meggyengíteni Oroszországot, sőt bizonyos értelemben sikerült a saját nemzeti érdekei szerinti politikára rákényszeríteni. Az akkori gabona importőr 2018-ra a világ egyik legnagyobb exportőrévé vált – emlékezett vissza.

Kövér László rámutatott, a mostani helyzetben jobban át kellett volna gondolni, hogy milyen hatása lesz a szankcióknak. Kijelentette, hogy Brüsszelnek nem kellett volna az energetikai szektort a szankciók hatálya alá venni.

– A bevezetett intézkedéseknek az lett a következménye, hogy energiahordozó hiány van a nyugat-európai országok bizonyos részében. Magyarország ez alól kivétel a jó politikai döntéseknek köszönhetően. Másrészt olyan áron tudunk energiához jutni, ami többszöröse annak, amit korábban kellett fizetnünk. Ez nem csak arról szól, hogy fel tudjuk-e fűteni az otthonainkat, vagy a hivatalokat, hanem arról, hogy lesz-e elég energia a gazdaságunk, a vállalkozásaink működtetéséhez. Reményeink szerint Magyarországon lesz, de jó néhány európai országnak a recesszió veszélyével kell szembenézni – fogalmazott a házelnök.

A politikus leszögezte, a kormány célja, hogy Magyarországon a gazdaság teljesítménye, a fenyegető európai recesszió esetén se essen vissza. A kormány a kis- és közepes vállalkozások mellett a nagyüzemeknek is igyekszik támogatást adni a munkahelyek megőrzése érdekében.

A fideszes politikus rávilágított a nemzeti konzultáció fontosságára is, amely egy olyan demokratikus eszköz, amivel nem tudnak szembemenni a brüsszeli politikusok.

– Több alkalommal is bebizonyosodott, hogy a nemzeti konzultáció komoly súlyt ad a magyar kormány érvelésének a brüsszeli nemzetközi fórumokon, hiszen tudunk arra hivatkozni, hogy megkérdeztük azokról a kérdésekről a magyar embereket, amelyekben kifejti a magyar állam az álláspontját. Ha mindenki megengedheti magának, hogy a saját érdekeit kövesse, akkor mi is élvezzük ezt a jogot és felhatalmazást a saját embereinktől, hogy megfogalmazhassuk a  magyar érdekeket és aszerint alakítsuk a politikánkat  – hangsúlyozta Kövér László.

A kormány a szankciókat bíráló kritikái miatt sok esetben megkapja azt, hogy Oroszországot támogatja. Ezzel kapcsolatban a politikus egyértelműen kijelentette, hogy Magyarország mindenekelőtt a magyarok és a béke pártján áll.

– Nem vagyunk sem ukrán-, sem oroszpártiak. miközben elismerjük, hogy ebben a konfliktusban Ukrajna a szenvedő fél, Oroszország pedig az agresszor. Mi ezt sosem vontuk kétségbe. Ukrajna területi szuverenitását nem csak a háborúban támogatjuk, hanem már jóval korábban is megtettük. Szomszédunk megalakulása óta Magyarország volt az egyik legelkötelezettebb támogatója Ukrajnának – emelte ki Kövér László, majd példaként hozta fel, hogy a szomszédos országok közül Magyarország kötött elsőként együttműködésről szóló szerződést Ukrajnával. Legutóbb éppen Magyarország volt a leghangosabb támogatója az EU azon döntésének, amely vízummentességet biztosított az ukrán embereknek.

– Mi mindenben támogattuk Ukrajnát, mert azt gondoljuk, hogy a magyar nemzeti érdekkel is egybevág, hogy Magyarország és Oroszország között legyen egy prosperáló, demokratikus és szabad Ukrajna, ami annak a 150-200 ezer magyarnak is megadja a szülőföldjén való boldogulás lehetőségét – zárta Kövér László.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.