- hirdetés -

A gazdák számára igen fontos témában hívta tagjait csütörtökön fórumra az Orosháza és Térsége Gazdakör. Az Európai uniós közös agrárpolitika következő időszakának változásairól tájékozódhattak a résztvevők.

– Az Európai Unión belül új fejlesztési ciklus kezdődik a Közös Agrár Politikában (KAP), amelyben megváltozik a támogatások jelentős része. Ezekről a változásokról, a munkájukat, megélhetésüket befolyásoló tényekről nagyon fontos, hogy a gazdák tájékozottak legyenek. Ezért kértük fel előadónak Feldman Zsoltot az Agrárminisztérium államtitkárát, aki részt vett a magyar stratégiai terv kidolgozásában és Brüsszelben is folytatott ezzel kapcsolatos tárgyalásokat – mondta el bevezetésképpen Brlázs Róbert a gazdakör elnöke.

A fórumon részt vett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei elnöke Kozsuch Kornél, aki megerősítette, hogy az információk hatékonyabbak, ha gyorsan érkeznek és minden gazdálkodó tisztában van a lehetőségeivel, melyekkel gazdaságaikat hatékonyabban működtethetik.

Feldman Zsolt államtitkár tájékoztatta a gazdákat a változásokról (Fotó: Horváth Bence)

Feldman Zsolt tájékoztatójában elmondta, hogy a KAP kulcsfontosságú, nem csak az országban lévő százhetvenezer gazdálkodó, de a négyezer élelmiszeripari vállalkozás számára is, hiszen a működési kereteket ez határozza meg a jövőre kezdődő ciklusban. Magyarország javaslatára az Európai Bizottság egy olyan stratégiai tervet fogad el, amely fókuszál a kis és közepes gazdaságokra. Előtérbe helyezi a fejlesztéseket és beruházásokat. Az előírások a zöldítési programmal kapcsolatban szigorodnak valamelyest, de ezekhez különböző támogatási kompenzációs lehetőségek társulnak. Ha a gazdálkodók tisztában vannak saját lehetőségeikkel és adottságaikkal és okosan „sakkozik” ezekkel, akkor ebből az új agrár támogatási ciklusból nyertesen fog tudni kikerülni.

Feldman Zsolt tájékoztatójában érintette az öntözésfejlesztés témakörét is, mely az idei extrém aszály miatt különösen a fókuszban van. Beszélt a kormány és az agrár tárca által foganatosított és tervezett intézkedésekről. Elmondta, az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tettek az öntözéses gazdálkodás fejlesztése érdekében: létrejöttek az öntözési közösségek, és több tízmilliárd forint értében valósultak meg beruházások. A termelők közösségbe szerveződését, a beruházásokat és az öntözési közösségeket a Vidékfejlesztési Program keretében kiemelten támogatják.

A fórum végén az államtitkár válaszolt a jelenlevő gazdálkodók által feltett kérdésekre is, melyek egy része a KAP következő ciklusára, más része az öntözésfejlesztés lehetőségeire vonatkozott.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.