- hirdetés -

A Vajdaságban rendeztek még október közepén zenés tehetségkutató versenyt, ahol a Harangos Néptáncegyüttes fiataljai is felléptek. A Móricz Bence vezette csoport a vendég produkció kategóriában lépett fel, előadásuk pedig nagy sikert aratott.

Szenttamás képviselői nyerték meg tavaly a Szerbia Európa ritmusában nevű zenés tehetségkutatót, idén így a közép-bácskai kisváros adott otthont a versenynek, melyre ezúttal 22 szerbiai város és település előadói, szólistái és táncosai neveztek be. Testvértelepülés révén a szervezők Orosháza vezetését is felkérték, hogy idén vendégként vegyenek részt a nagyszabású rendezvényen a várost képviselők.

Így kerültek Szenttamásra Móricz Bence vezetésével a Harangos Néptáncegyüttes tehetséges fiataljai, akik a program utolsó fellépőjeként kellemes meglepetésben részesítették a közönséget és az élő közvetítést követő mintegy 1,5 millió TV-nézőt. Az Örökös Aranysarkantyús Táncos, a Népművészet Ifjú Mestere Móricz Bence elmondta, hogy Orosháza polgármestere, Dávid Zoltán kérte fel, hogy készítsenek megfelelő produkciót a szerbiai vendégszereplésre.

– A szervezők kérése az volt, hogy mindenképpen magyar popdalt énekeljünk, ennek alapján válogattam ki a csoportból a fellépőket, valamint a táncost, aki énekelni is jól tud. A tervezett dalok közül végül Boggie-tól a Parfüm című számot választottuk. Bár elsősorban az autentikus néptánccal foglalkozunk, táncosainkat már kicsi koruktól fogva szoktatom a mai, más irányzatú és igényes zenéhez is. Mint táncos és mint alkotó, arra törekszem, hogy a gyermek ne csak az autentikus vonalat próbálja képviselni a színpadon, hanem a jelen kornak, a mai nézőnek megfelelően próbáljon mozogni. A mai gyerek ugyanis az interneten nő fel, nem pedig falusi környezetben, ahol anno az autentikus néptánc hétköznapi dolognak számított – fogalmazott a Harangos Néptáncegyüttes művészeti vezetője.

A fellépők viseletét illetően elmondta, hogy miben léptek színpadra és hogy azt a műfaj, a mozgás és a zene lüktetése határozta meg.
– Egy olyan volumenű rendezvényre jöttünk, ahol nem az általunk ismert műfajban kellett készülni, ezért szerettem volna olyan színpadi és színházi mozgásokat belerakni, amit a fiatalok meg tudnak csinálni. Ha pedig már adott egy ilyen dinamikájú zene, amire koreográfiát lehet tervezni, ott külön hangsúlyt kell fektetni a kosztümökre. Ezért felkértem a Sugarbird alapítóját és tulajdonosát kértem fel, hogy kapcsolódjanak be a programba, amit ők nagy lelkesedéssel fogadtak és teljes körű támogatást kaptunk tőlük a női öltözéket illetően – magyarázta az orosházi koreográfus.

Hozzátette, hogy néptáncosként és oktatóként is többször járt a Vajdaságban és jó kapcsolatokat alakítottak ki az ottani néptáncosokkal és pedagógusokkal. A fiúk ingei a lányokéhoz és a produkcióhoz illettek: a gombolás piros-fehér-zöld színű, a mellkas bal oldalán pedig a Szentháromság jelképe látható. Az öltözéket a csorvási Hudák Kéziszövő Műhely készítette.

Kolarovszki Dóra, az orosházi táncosok énekese elmondta, hogy 14 éve néptáncol, de csak az utolsó próbák során dőlt el, hogy énekelnie kell.
– Mindössze három közös próbánk volt, de nagyon jól összekovácsolódtunk és nagyon is úgy érzem, hogy közéjük tartozom. Ötödik éve foglalkozom népdalénekléssel és van saját énekegyüttesünk is – mesélte Dóra.

A koreográfus és az énekes mellett Majsai Anna Barbara, Aranyos Dóra, Arany Dániel, Nagy László és Kiss Martin táncosként szerepelt a Szenttamáson megtartott rendezvényen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.