- hirdetés -

Ön el tudná képzelni, hogy külföldi nyaralása során egy könyvesboltban nézelődve rábukkan egy, a magyar népzenét bemutató könyvre? Nem, nem egy fordításra, hanem egy eredeti – teszem azt – görög nyelven íródott, görög nemzetiségű író által létrehozott műre, amely ráadásul olyan formában és megközelítésben mutatja be hagyományainkat, amelyre hazánkban nincs is példa. Érdekes elképzelés, mégsem lehetetlen. Mihály Zoltán valami hasonlót alkotott meg az elmúlt négy évben.

Nem görög nyelven írt magyar népzenéről lesz szó, hanem magyar nyelven írt, orosházi szerző tollából származó alabamai blues, rock és jazz zenéről. Mihály Zoltán, az Orosházi Rock és Blues Egyesület elnöke magánkiadásban jelentette meg 100 év blues Alabama című könyvét, amely egy – a tervek szerint – hatkötetes sorozat első részeként kerülhet a fanatikusok polcaira.

– Úgy számolom, százéves koromra el fogok készülni mind a hattal – kezdi mosolyogva. – Hetvenezer oldalnyi jegyzetem van, kilencéves voltam, mikor egy kis füzetbe elkezdtem gyűjtögetni a rádióban hallottakat, a magazinokban olvasottakat, voltaképp mindent, ami a könnyűzenével kapcsolatos. Akkoriban ez az infógyűjtés még nem ment túl könnyen, a nyugati rádióadásokat erősen zavarták, a témába vágó újságokat pedig csak külföldről lehetett beszerezni. Azokat fordítgattam, ez egész jól megalapozta az angol nyelvtudásom, aztán tanfolyamra is jártam, így 1966-ban letettem a középfokút. Most is nagy szükségem volt a nyelvtudásra, hisz a könyvemhez felhasznált szakirodalom 99%-a angol.

– A művem részben egy lexikon, amely ábécé rendbe sorolva bemutatja az alabamai zenészek életét és munkásságát, részben pedig egy kordokumentum, amely által az olvasók megismerhetik a blues mellett a gospel, a country, a ragtime, a jazz, az R&B, a soul, a pop, a rock és a rap zene helyi nagyjait, valamint Alabama állam történelmét, földrajzát, és nevezetességeit is. Egy olyan átfogó munkát szerettem volna kiadni a kezeim közül, amelyet olvasva az emberek megismerhetik Amerika zenei történetének kezdeteit, és úgy érezhetik, az ottani ízeket érzik a szájukban és az ottani levegőt szívják a tüdejükbe.

Zoltán is így érzett írás közben, pedig sosem járt Amerikában. Legalábbis ebben az életében nem. Éberen sem, álmában viszont számtalanszor.

– Gyakran álmodom arról, hogy füstös kocsmákban gitározom. Nem itt, és nem a jelenben, hanem úgy száz évvel ezelőtt és több ezer kilométerrel távolabb. Ezek az álmok néha olyan valószerűek, mintha korábban tényleg megtörténtek volna velem. Nem tudom, talán előző életemből maradt foszlányok képei jelennek meg ilyenkor előttem. Még az is lehet, hogy a könyvben szereplő egyik zenész én magam vagyok – jegyezte meg.

Mihály Zoltán 72 évesen adatta ki az Alabamáról szóló, első kötetet. A második, Mississippi zenei gyökereit bemutató már félig készen van, és a harmadikba, a Louisiana zenevilágát felölelőbe is belekezdett már. Ezután a keleti part felé kanyarodik majd, onnan északra indul tovább, végül a nyugati résszel zár. Zoltán egyedülállót alkotott, hasonlót nem adtak ki korábban sehol, még Alabamában sem. Ez a tevékenység élteti most, az elkövetkezendő 20-25 évre megtalálta a számára legideálisabb elfoglaltságot.

– Optimista vagyok, bízom abban, hogy sikerül befejeznem a munkám – folytatta. – Bár a munka egyáltalán nem jó kifejezés erre, hisz nekem ez valójában szórakozás. Boldoggá tesz a gondolat, hogy nyomot hagyok magam után az utókor számára. Még ha ez csak egy porszem is a nagy egészben. Mint édesapám dalai. Ő magyar nótákat írt, dalszövegei hivatalosan bejegyzettek, így azok is fennmaradnak a jövő generációinak. Akárcsak a könyvem, amely remélem, egyszer majd megjelenik angol nyelvű fordításban is.

Aki közelebbről is megismerkedne a szerzővel és könyvvel, látogasson el november 15-én a Justh Zsigmond Városi Könyvtárba. 17 órától itt beszélget Mihály Zoltánnal a 100 év blues Alabama című kötetről Balogh Zsolt, a Mercy Rádió főszerkesztője.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.