- hirdetés -

Koszorúkkal, gyertyákkal, emlékezőkkel telnek meg ezekben a napokban a temetők. Felkeressük szeretteink sírját, mert a kötelék eltéphetetlen akkor is, ha ők már eltávoztak közülünk. Friss virágok, égő mécsesek jelzik, hogy nem feledjük őket. Mindenszentek és halottak napján országszerte, így Orosházán is az emlékezésé a főszerep.

Szokták mondani, hogy az élet ugyan megy tovább, az elhunytak hiánya azonban november első napjaiban mégis erősebb. A mécsest meggyújtva, az emlékezés koszorúit elhelyezve sokaknak jutnak ilyenkor eszébe a régi idők boldog pillanatai, egy-egy régen hallott mondat, egy talán már elfeledett mosoly vagy pillantás.

Mindenszentek és az azt követő halottak napja története régre nyúlik vissza. A római katolikus egyház még 835-ben nyilvánította november 1-ét mindenszentek ünnepének, majd november 2-át is szent nappá, a halottak napjává nevezte ki. Először a Cluny-i bencés monostor apátja, Szent Odilo szólította fel a rend tagjait 1000 környékén, hogy járjanak közbe az elhunytakért, ezt vette át később az egyház és lett november második napja a holtakról való megemlékezésé.

A hiedelem szerint a gyertyagyújtással a véletlenül kiszabadult lelkek is újra visszatalálnak a maguk sírjába (Fotó: Horváth Bence)

A naphoz számos néphit is kapcsolódik. Az élőknek ilyenkor tilos volt dolgozni, különösen földmunkát végezni, hogy ne háborgassák a halottakat. Egész héten nem volt szabad mosni, mert a holtak vízbe kerülésétől megsárgulnak a ruhák. Elterjedt az a hiedelem is, hogy az elhunytak ilyenkor hazalátogatnak, ezért számukra is megterítettek, kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra a családtagok és gyertyát gyújtottak. A gyertyák ebben az esetben is értük égtek, hiszen e hiedelem szerint a tűz megtisztulást is hozott.

A népi hiedelem emellett úgy tartja, hogy a gyertyagyújtással a világosban a véletlenül kiszabadult lelkek is újra visszatalálnak a maguk sírjába, nem kísértenek vagy nyugtalanítják az élőket. Nálunk a sírok virágokkal és koszorúkkal feldíszítése német katolikus hatásra terjedt el még a 19. század elején. Ezt a szokást pedig később nemcsak a katolikusok, hanem a protestánsok és a nem hívők is átvették.

Ezen a napon elmorzsoljuk a könnycseppeket, majd felemelt fejjel, erősen lépünk vissza a mindennapokba. Hiszen, mint mondják: az élet megy tovább. Nélküle, nélkülük, de megy tovább…

A rendőrség, ahogy a korábbi években is fokozott járműforgalomra figyelmeztet, valamint arra, hogy értékeinket ne hagyjuk az autóban vagy a síroknál felügyelet nélkül.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.