- hirdetés -

Úgy látta nem sok fiatalt foglalkoztat a zene, ezért a GYIÖK által kiírt „Amit Csak Akarsz” pályázat keretében létrehozta a „Zenéljünk Együtt Orosháza” programsorozatot Törköly Márton. A fiatal orosházi már tizennégy éves kora óta zenél. Céljuk, hogy Orosháza zenei közegét megfiatalítsák, ezzel építve ezt a közösséget.

Márton fejében akkor fogalmazódott meg a „Zenéljünk Együtt Orosháza” ötlete, amikor egy tehetségkutató alkalmával megismerkedett Cserteg Istvánnal, a tatai diákönkormányzat referensével. Utána nézett az ott működő tehetségközpontnak, és látta, hogy mennyi fiatalt érdekel a zene világa.

– Tatán, a Peron Music Alapítványból alakult ki ez a tehetségközpont, ahol körülbelül 73 gyerek tanul énekelni, gitározni és egyéb könnyűzenei hangszereken játszani. Tatán körülbelül 23 ezren laknak, és eszembe jutott, hogy Orosházán ennél többen vagyunk, talán az itteni fiatalokat is érdekelné a zenélés, ha van rá lehetőségük – mondta Márton.

A fiatal zenész hozzátette, eleinte úgy volt, hogy a Diáktanyán lesznek a programok, azonban úgy tűnt nem sok fiatalt érnek el, végül a helyszín is bezárt, így új taktikát kellett alkalmazniuk. Úgy döntöttek, ha a gyerekek nem mennek hozzájuk, akkor ők viszik el a zenét az iskolákba. Az előzetesen vásárolt hangszerekkel a Református iskolába, a Vörösmartyba, a Máltai játszótérre, legutóbb pedig a Táncsics Gimnáziumba látogattak el.

– A Táncsicsban reggeltől egészen délután kettőig voltunk. Egy óra alatt közel 60 gyereknek mutattuk be a hangszereket, így a nap végére közel 400 diák ismerkedett meg az elektromos és basszusgitárral, valamint a dobbal. A program elején mindig mondok pár szót magamról, majd a többiek egyenként bemutatják a hangszereket – mesélte az orosházi fiatal.

A csapatban összesen négyen vannak, Törköly Márton, az ötlet gazdája, Nyíri Ferenc, aki basszusgitáron játszik és akivel egy közös bandában játszottak. Az elektromos gitárt Séllei Ferenc, a Táncsics Gimnázium jelenlegi diákja mutatja be, végül a dobnál Lengyel Erikkel találkozhatnak, aki a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola oktatója.

A „Zenéljünk Együtt Orosháza” csapatával még két alkalommal november 12-én és 19-én találkozhatnak a fiatalok a Petőfi Művelődési Központ Bubik termében, ahol négy órától ismét bemutatják a hangszereket. Törköly Márton kiemelte, amennyiben van rá igény további iskolákba is szívesen ellátogatnak, hiszen céljuk, hogy minél több fiatal ismerje meg a zenét, és a hangszereket, hogy ne öregedjen el a zenei közösség Orosházán.

A hangszereket a pályázat keretén belül az Orosházi Önkormányzat vásárolta, ezeket tehát nem kell megvásárolni, mindenkinek a rendelkezésére állnak. További információkért a „Zenéljünk Együtt Orosháza” Facebook oldalán lehet érdeklődni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.