- hirdetés -

Az Alvégi temetőben lévő katonasírokat koszorúzták meg egy kisebb megemlékezés keretében október 28-án. Így tisztelegtek a hősök előtt, akik a világháborúk során vesztették életüket.

Az I. és a II. világháború során fiatal, életerős emberek haltak értelmetlen halált. Sokan közülük még nagyon fiatalok voltak, a húszas éveikben jártak. Mások kiléte sajnos a mai napig ismeretlen, sírkövükön így a nevük sincs feltüntetve, több helyen az ismeretlen honvéd vagy az ismeretlen polgár kifejezés olvasható.

Mindenszentek és halottak napja környékén elhunyt szeretteik mellett róluk, a világháborúban elesett hősökről is sokan megemlékeznek. Az elmúlt évekhez hasonlóan egy megemlékezés keretében a város önkormányzatának képviselői is koszorút helyeztek el a katonák síremlékénél. Az egyházak nevében ezúttal Iványi László katolikus plébános mondott imát az elesettek emlékéért.

– Ezek a hősök, akik itt vannak eltemetve, a hazáért haltak meg a háború áldozatai lettek. Nekik is volt családjuk, édesanyjuk, édesapjuk, testvérük, feleségük, gyermekük, akik hazavárták őket, de mindhiába. Ezért legyen áldott az ő emlékük és az az áldozat, amit a hazáért meghoztak. Nem csak a magyar hősökre emlékezünk, hanem azokra az idegen katonákra is, akik itt vannak eltemetve. Ők sem önszántukból jöttek ide, hogy meghaljanak, hanem muszáj volt nekik. Igaz, hogy ők a másik oldalon álltak, de nem önszántukból haltak meg. Ők is emberek voltak, akik idegen földben nyugszanak, rájuk is emlékezünk. Imádkozzunk a háborúk és forradalmak áldozataiért! – hangsúlyozta.

Az önkormányzat nevében ezt követően Bojtor István alpolgármester és Patyi Gábor oktatási és sportreferens koszorúzta meg az elesett magyar, román és szovjet katonák síremlékét, majd a megemlékezés végén fejet hajtottak az I. világháború hőseinek emlékműve előtt is, ahova szintén koszorú került.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.