- hirdetés -

Halottak napja előtt rengeteg szép koszorú közül választhatnak a vásárolók a piacokon és a virágboltokban. A bőség áradatában segítheti a döntést, ha tudjuk, a különböző virágfajták és azok színei mit is szimbolizálnak.

– Az összes virág közül a legkedveltebb a rózsa, hisz az a szeretetet, a szerelmet jelképezi, épp ezért a legtöbben ezt választják a közeli családtagjaik számára – kezdte Kispál Edit virágkötő és virágkereskedő. – Az elhunyt társ sírjára gyakran a pirosat vagy a bordót viszik, a rózsaszínt viszont inkább a fiatal, a lilát pedig a korosabb hölgyek számára választják. A lila ugyanis – mint a rózsaszín egy érettebb árnyalata – az idősebb nő jelképe, a kék pedig kifejezetten a férfiaké.

Edit azt mondja, a vevők keresik a kevert színű koszorúkat is. Erre példa, mikor az elhunyt házaspár közös nyughelyen fekszik, és a hozzátartozó egy nagyobb koszorút szeretne a megemlékezés pillanataiban a sírjukra tenni. Ilyenkor az idős korban elhunyt pár számára ideális választás lehet a lila és a krémszín, fiatalabbak számára pedig a kontrasztos kék és narancssárga kombinációja.

– A fehér mint az ártatlanság és a tisztaság jelképe, bárki számára megfelelő lehet a gyermektől a nagyszülőig, bármelyik nemről is legyen szó. De nem mindenki szereti az egyszerűséget és a letisztultságot, a merészebb összeállításokat is keresik a vásárlók. Különösen kedveltek ilyenkor az őszi színek, a barna, a bordó, a narancs, főként a természetes, tobozalapú koszorúk esetén – folytatta.

Kispál Edit leginkább polifoam-, selyem- és száraz virágok kombinációjából alkotja meg koszorúit. Toboz, szalma és vessző alapra dolgozik, erre helyezi a virágok mellett a különféle – főként trópusi – terméseket, illetve egyik kedvencét, a szárított bakulit. Az említett rózsán kívül szívesen választja még a margarétát, amely az ártatlanságot, őszinteséget és hűséget szimbolizálja, vagy a hortenziát, amely a fiatal lányok jelképe.

– A bájosságot és vonzerőt mintázó boglárkától az elegáns megjelenésű gerberáig bármilyen virág megjelenhet a koszorúkban. Kedvelt az állandóságot, megbízhatóságot sugárzó szegfű, a kedvességet és finomságot árasztó frézia, és az ártatlanságot, tisztaságot jelképező liliom is. Ez utóbbit a legtöbb esetben fiatalon vagy gyermekként elhunytak sírjára viszik – emelte ki.

Kispál Edit hozzátette, nem véletlen, hogy ebben az időszakban krizantémok sokasága borítja a temetőket. Ez a késő ősszel nyíló, sokat tűrő virág nyugalmat és optimizmust sugároz, és nem mellékesen a halhatatlanság virága is. És tényleg az, szinte halhatatlan, hisz még gyakran a téli hidegben, a hótakaró alól is elő-előbújnak színes virágai.

Kiemelt kép: OrosCafé archívuma

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.