- hirdetés -

Mindenszentek ünnepén, halottak napján szinte mindenki meglátogatja szerettei sírját. Koszorút, virágot viszünk. Annak néztünk utána, vannak-e trendek, mik azok és milyen mélyen nyúlunk érte a zsebünkbe.

Decemberben a fenyőárusok, ilyenkor a koszorút, virágot kínálók várják a piac mellett, a „szigeten” egész nap a vásárlókat. Kapható mindenféle koszorú. Toboz, szalma, moha alapon, termésekkel, kövirózsával, szárazvirággal, vagy épp selyemvirággal díszítve. Van az egész kicsitől kezdve, amely szinte a tenyerünkben elfér, az egészen nagyig minden méret. Az árak hatszáz, hatszázötven forintnál kezdődnek és a koszorú nagyságának mértéke szerint növekszik a több ezer forintosig. Az árusok egybehangzó véleménye szerint idén jobban veszik a természetes anyagokból készült koszorúkat. Ezekből sok fogy, de vannak, akik a műanyagot, selyemvirágot részesítik előnyben.

Varga Gizella nem először árul koszorúkat a téren. Elmondása szerint idén is van, amelyik kapósabb a többinél.

– Az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy ebben az évben a kövirózsával díszített koszorúkat szívesen választják a vásárlók. Ez egy viszonylag új mintadarab itt a vásáron. A tavalyi árakhoz képest szinte nem is volt emelkedés, ami szintén könnyebbség a vásárlóknak – teszi hozzá az árus.

Az élő krizantémok ideje még igazából nem érkezett el. Megtudtuk, a szálas virágokat még kevesebben veszik. Ennek az ideje hét vége felé, közvetlenül az ünnep előtti napokon jön el.

Egy hagyományos, szép tobozkoszorú és egy kő sírdísz (Fotó: Horváth Bence)

A virágboltban hasonló a helyzet. Nagy a választék természetes anyagú és selyemvirágos koszorúkból és az árak is hasonlóak. A Rózsavilág Virágműhely eladója, Dénes Krisztina elmondta, a hagyományos tobozkoszorúk mellett egyre nagyobb az érdeklődés a modernebb sírdíszek iránt. Ilyenek például a kő díszek, melyek gumi, illetve műanyag virágokkal és zöldekkel vannak díszítve. Akár hagyományos, akár termésekkel díszített görög koszorút, akár sírdíszt választanak, mindenki megtalálhatja az árban számára megfelelőt.

Írásunk megjelenését a Győri Vilmos-téri Rózsavilág Virágműhely támogatta, ahol nemcsak Mindenszentekre, hanem bármely ünnepre, családi eseményre nagy választékban találhatók vágott és cserepes virágok, ajándéktárgyak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.