- hirdetés -

Országos szakmai díjat kapott a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet aneszteziológiai szakasszisztense, aki évtizedek óta töretlen hivatástudattal és kitartással áll a betegágy mellett és a műtőben, valamint oktatja kollégáit és a laikusokat az életmentésre.

A Magyar Szakdolgozói Kamara (MESZK) Országos Szervezetének 9. tudományos kongresszusát tartották a közelmúltban Siófokon, melyen kiosztották a szervezet szakmai díjait is. Ez a díj annak a kamarai tagnak adományozható, aki hivatásának képviseletével az egészség megőrzése, betegségek megelőzése, az ápolás, gondozás, betegellátás terén magas színvonalú, példaértékű eredményt ért el, és kimagasló teljesítményével hozzájárult az egészségügyi ellátás és a szakdolgozói tevékenység fejlesztéséhez. 

Az elismerést 2022-ben 21-en kapták meg, köztük az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet aneszteziológiai szakasszisztense, Patakiné Márkus Ágnes.

– Amióta az egészségügyben dolgozom – immár 35 éve – soha nem kaptam ekkora elismerést országos szakmai nyilvánosság előtt és be kell valljam, hihetetlenül jól esett. Ez arra ösztönöz, hogy a nyugdíjig hátralévő éveket ugyanilyen hozzáállással végezzem a betegek érdekében, és egyben motivál, hogy az utánunk jövő generációnak is át tudjam adni azt a tudást és tapasztalatot, amit szereztem az évek során. Nagyon hálás vagyok azoknak, akik méltónak találtak erre a díjra – fogalmazott.

Országos szakmai díjjal jutalmazták munkájáért Patakiné Márkus Ágnest (Fotó: Melega Krisztán/Dr. László Elek Kórház

Ágnesnek a koronavírus-járvány alatt a szakmai protokollok kidolgozása, a munkatársak oktatása, az intenzív osztályos betegek ellátása, a betegtranszportok biztosítása, a fertőzöttek sürgősségi anesztéziájának biztosítása, valamint a Covid ellátó osztályokon a lélegeztető gépek és légútbiztosítás eszközeinek ellenőrzése volt a feladata. Ezen összetett munkája és a pályán töltött több évtizedes példaértékű hozzáállása miatt ítélték meg számára az elismerést.

Patakiné Márkus Ágnes 1969-ben született Budapesten. Házas, 3 gyermek édesanyja és 2 pici nagymamája.1987. július 1 óta dolgozik a kórházban, az első évében a sebészeti- és baleseti sebészeti osztályon kezdett nővérként. Majd műtős szakasszisztensként a sebészeti-, baleseti sebészeti-, szájsebészeti-, szemészeti- és fül-orr-gégészeti műtőkben dolgozott 16 éven keresztül. Eközben a központi műtőszolgálat élén 2 évig a műtő koordinátori feladatokat is ellátta és aneszteziológiai szakasszisztensként is dolgozott. Az elmúlt 18 évben az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály aneszteziológiai szakasszisztense, kiterjesztett hatáskörű mesterápolója, főnővér helyettes.

Több évig tanított ápoló hallgatókat, a laikus embereknek pedig 10 éve oktatja az újraélesztést elméletben és gyakorlatban is, több ezer embernek sikerült ezt a tudást átadnia. A kórház dolgozóinak is rendszeresen tart továbbképzéseket a kritikus betegek ellátása témakörben, ezzel is javítva a biztonságos és magas szintű betegellátást. Mindemellett szakmai fórumokon is felkérik előadónak.

2013-ban a SZIE Tudományos Diákköri Konferencia 1. helyezését nyerte el, 2015-ben az Országos Tudományos Diákköri Konferencia különdíját szerezte meg egészségtudományi szekcióban. Mindkét eseményen újraélesztés oktatással kapcsolatos pályamunkájával vett részt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.