- hirdetés -

Már ötödik éve kapcsolódik be a nemzetközi Kódolás Hete elnevezésű rendezvénybe az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola. A programsorozat célja, hogy minél több diák nyerjen betkintetést a programozás alapjaiba. Idén mindezt játékos formában, egy pizsamaparti keretein belül valósították meg a Czina iskolában.

Százhúsz gyerek és huszonkét pedagógus gyűlt össze október 21-én késő délután a Czina Sándor Tagintézményben. Az iskola tizenegy helyszínen biztosított a diákoknak programokat, többféle kódolós játékkal és robottal is megismerkedhettek a nap folyamán.

– Több iskola közös programja ez, amelyet a Kódolás Hetének 10. évfordulója alkalmából rendeztek. Az esemény egy része az intézményekben offline zajlott, de a Teams rendszerén keresztül óránként jelentkeztek be az iskolák, így egy kivetítőn keresztül betekintést nyertünk a többi intézmény programjaiba is, valamint mi is megmutathattuk a projektjeinket – mondta beszámolójában Csányi Judit intézményvezető.

A helyszínek között az Okos város projekt képviseletében Liszkai Anikó mesélt a gyerekeknek. A Gyopároshoz és Orosházához kötödő feladatokban egy robot volt a fiatalok segítségére, melyek közül volt ami, katicát vagy egeret ábrázolt. A Békés Megyei Könyvtárból Kertész Zoltán érkezett az iskolába, aki a robotokon keresztül mutatott be különböző programozói feladatokat. A Minero IT Hungarytől pedig Csányi László Lego Wedo, Spike és Boost robotokkal szórakoztatta a diákokat. A gyerekek emellett megismerkedtek a színekkel programozható robotokkal is, valamint volt olyan szerkezet, amelyet fel is öltöztethettek, rajzolni taníthattak vagy akár történetet alkothattak a segítségükkel.

A robotokkal kapcsolatos feladatok mellett szabadulószoba is várt a gyerekekre, valamint a művészet és különböző társasjátékok is megjelentek, sötétedés után pedig egy Halloween-kódolós játékot is kipróbálhattak. Az alsó évfolyamosok számára a Wall-E című filmet vetítették le, a felsősök pedig az Én, a robotot nézhették meg a nap zárásaként.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.