- hirdetés -

Mint azt a sportszerető orosháziak bizonyára tudják, az Orosházi Spartacus Birkózó Klub válogatott kiválóságának, Szél Annának nem úgy sikerült a spanyolországi U 23-as birkózó világbajnokság, mint ahogyan ő és a pályafutását figyelemmel kísérő szurkolók szerették volna.

A fiatal orosházi tehetséggel hazaérkezése után beszélgettünk a világbajnokságról.

– Már az előjelek sem voltak túl jók. A világbajnokság előtt két héttel eltört az egyik bordaporcom, így nem tudtam rendesen edzeni. Úgy mentem, ki, hogy érmet szeretnék hozni, de nem így sikerült. A sorsolást – ami kedden volt – sosem szoktam megnézni, nem stresszelem feleslegesen magam, így csak a meccs napján tudtam meg, hogy az ukrán lánnyal fogok birkózni. Alapból, egy vb-n egy ukránnal kezdeni nem rossz, hiszen a világban vannak sokan, jobbak, mint az ukránok, de ez volt most a kivétel. Ellenfelem – akivel eddig még nem birkóztam – junior Európa-bajnok és nagyon jó volt. Azt gondoltam, hogy fel tudom vele venni a versenyt, de nem így lett – kezdi Szél Anna.

Kis hangulatjavító vásárlás közben, már itthon (Fotó: Szél Anna)

Mint elmondta, a koncentráció sem volt száz százalékos, de több olyan dolog van most, ami miatt ezt nehéz elérni. Ilyen többek között a válogatott éléről, Ritter Árpád és felesége Diletta leváltása (másfél évvel az olimpia előtt). Annak idején Anna azért választotta jelenlegi útját, a Pestre költözést, hogy velük dolgozhasson.

– Vigaszági ellenfelemmel, igaz hogy több éve, de többször birkóztam már, váltakozó sikerrel. Ugyanakkor vele kapcsolatban is azt éreztem, meg tudom verni. Az egész mezőnyben két-három olyan lány volt, akivel kapcsolatban úgy éreztem, jobbak nálam. A francia nem volt köztük. Elég érdekes meccs volt. Én vezettem, nyolc másodperc volt hátra, mikor a bíró megintett hajhúzásért. Amúgy ezen a meccsen sem voltam olyan jó, mint szoktam, vagy amilyen tudok lenni. Ez a hajhúzás dolog pedig olyan, hogy minden női mérkőzésen ki lehetne osztani négy intést miatta. Lányok vagyunk, ott a tarkónk és rajta a haj. Minden fogásnál óhatatlan, hogy hozzáérjen az ember. Nem véletlenül áll úgy mindenki haja, mint a szénakazal. Szóval a bíró így döntött, nekünk pedig le kellett nyelni a békát – folytatja az elemzést az orosházi kiválóság.

Ez a világverseny egyébként valamilyen szinten tükrözi Anna egész évét. Idén szinte mindig volt valamilyen sérülése. Ezek önmagukban nem voltak vészesek, de arra „jók voltak”, hogy ne tudjon teljes intenzitással edzeni, készülni a megmérettetésekre. Most még egy kicsit szomorú az elszalasztott lehetőség miatt, de a most következő pár nap pihenő alatt talán leülepszik minden.

A hogyan tovább kérdésre csak annyit mondott, még van néhány dolog, ami nem tiszta, hogy lesz, mint lesz. Egy biztos, a következő nagy verseny, amire készülni kell, a tavaszi Európa bajnokság lesz és hogy ennek érdekében november hetedikén kezdődik egy kőkemény alapozási időszak.

Mi szurkolók pedig reméljük, hogy a sors ad vissza is abból amit elvett. Kedvencünket elkerülik a sérülések és most már valóban kijönnek azok a bizonyos eredmények, amelyeknek a tehetsége, szorgalma és a rengeteg elvégzett munka után ki kell jönniük…

(Kiemelt képünk: fotó: United World Wrestling)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.