- hirdetés -

Szemléletformáló és érzékenyítő foglalkozást rendezett a Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat. Az ideérkező óvodai és bölcsődei szakemberek különböző helyzetgyakorlatok által ismerhették meg a különböző tanulási és mozgási nehézségekkel küzdő gyermekek mindennapjait.

Rendhagyó módon rendeztek tovább fejlesztő foglalkozást október 20-án az Orosházi Pedagógiai Szakszolgálat munkatársai. Egy rövid regisztráció után Dávid Ilona, a Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója nyitotta meg az eseményt.

– 2013 óta vagyunk megyei szinten jelen. Nevelési tanácsadásokkal, logopédia szolgáltatással és gyógytestneveléssel foglalkoztunk. Azóta már színesedett a szolgáltatásaink listája, a tehetséggondozás és az iskola pszichológiai ellátás teljesen új feladatok – mondta Dávid Ilona – Ez a mai egy rendhagyó esemény, amely a másik oldalról próbál színesíteni egy-egy elemet. Azt tapasztalják meg hogyan érez, milyen tudása van egy mássággal élő kisgyermeknek. A saját élmény pedig jobban beivódik a tudásunkba – tette hozzá a főigazgató.

A megnyitó után a bölcsődékből és óvodákból érkező szakemberek öt csoportra lettek felosztva. A maci csoport logopédiával, a katicák mozgásterápiával, a pillangók tehetséggondozással, a sünik nevelési tanácsadással, a csigák pedig a szakértői bizottsággal kapcsolatos feladatokat oldottak meg.

Dávid Ilona elmondta, nem erre számítottak a résztvevők. Mindenki azt gondolta, hogy egy előadásra érkezik, amelyből új információkat szerezhet. Ehelyett azokkal a helyzetekkel találkoztak, amellyel egy mássággal küzdő gyermek a mindennapokban. A logopédia foglalkozáson például mandulával a nyelvük alatt kellett verset szavalniuk, a mozgásterápián a koordináció volt a főszempont, de a memóriát is tesztelték a nap folyamán.

– Ennek mindenképpen haszna lesz a mindennapokban, hisz mindig találkoznak olyan gyermekkel a pedagógusok, akik másképp válaszolnak, másképp gondolkodnak. Hogyha türelmesebbek, toleránsabbak vagyunk, és megtapasztaljuk mit él át egy ilyen gyermek, akkor már nem a megszokott módszerekhez nyúlunk majd – mondta Dávid Ilona.

A pedagógusok nagyon élvezték a délelőttöt, egy más szemszögből ismerhették meg a nehézségekkel küzdő gyermekek mindennapjait.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.