- hirdetés -

Viszonylag enyhe az idei október, napközben húsz fok feletti hőmérsékletnek örvendhetünk, viszont az éjszakák már igencsak hűvösek, és az idő előrehaladtával egyre hűvösebbek lesznek. Arról kérdeztük az utcán sétálókat, hogyan próbálják meg mérsékelni gázfogyasztásukat. Arccal egy járókelő sem szeretett volna válaszolni, véleménye azonban minden megszólítottnak volt.

– Hogyan próbálunk meg spórolni? Melegítőben vagyunk otthon. Jobban felöltözünk, ennyi – mondta István. – Mi nem vesszük fel a fűtést, csak ha nagyon muszáj. Most igaz, viszonylag enyhe az idő, de azért voltak már kemény hidegek idén ősszel is. A villannyal más a helyzet, arra kevésbé figyel oda az ember, viszont ahogy számoltuk, mi sajnos túllépjük a havi 210 kW/h-t. Azt beszéltük otthon, be fogjuk kapcsolni a klímát, mert azzal ugye fűteni is tudunk. Ha nagyon megszorulunk, akkor majd így melegítjük fel a lakást. Dehát bízunk az enyhe télben, és a megfelelő gázutánpótlásban.

– Éppen építkezünk. Eddig gázkonvektorunk volt, most váltunk át padlófűtésre – mesélte Ildikó. – Jelenleg elképzelésünk sincs, mennyit fogunk majd fizetni. Bízunk benne, hogy olcsóbb lesz az új megoldás. Most egy lakásban várjuk az építési munkálatok végét, nálunk minimum 22 fok van, hisz a kisfiunk még csak másfél éves. Az a jó, hogy ahol most vagyunk, a Rákóczin nem különösebben kell fűtenünk, mert körbefűtenek minket a szomszédok. Ez hatalmas előny. És szerencsére meg is tartja a lakás meleget, egyelőre ez a nagy szerencsénk.

– Igyekszünk csak gyorsan zuhanyozni, minden másnap főzök csupán, így próbálok meg spórolni – mondta Jutka. – Mi még nem indítottuk be a fűtést, de tavaly is csak december 1-jén kapcsoltuk be. A drága unokám azt mondta, olyan hideg van nálunk, hogy már a pingvinek is bejönnek az ablakon. És márciusban már ki is kapcsoltam, az én pénzemhez már tavalyi gázár is drága volt, most meg már ne is beszéljünk róla. Csak abban bízom, hogy nem lesz kemény a tél, mást nem tudok tenni.

– Nálunk gázkonvektorok vannak, meghagytuk őket, de bővítettük az otthoni lehetőségek tárát vegyes tüzelésű kazánnal is – fogalmazott Erika. – Padlófűtésünk lett, igaz, másfél millió forintba került, de úgy látjuk, megérte, hisz minden otthon termelt hulladékot el tudunk tüzelni. Ezáltal tisztul a környezet is, direkt ilyet választottunk. A kazán háromszázezer forint volt, összespóroltuk a rávalót, és szerintem jól tettük. Februárban kezdtük el az átalakítást, akkor még nem tudtuk, hogy háború és energiaválság lesz. Szerencsénk volt, hogy időben léptünk. Most már fával is tudunk fűteni, egy asztalos bácsi házát vettük meg, így a sok hulladékfa épp ideális erre a célra.

– Szerencsére beleférek az átlagfogyasztásba, én így nem változtattam semmit a szokásaimon – mondta Ágnes. – Esetleg azt tudnám csinálni, hogy mikor elmegyek otthonról, leveszem a fűtést, de szerintem ez nem jó megoldás, mert sokkal többe kerülne utána újra felmelegíteni a lakást. Sokat vagyunk otthon, van egy kicsi babám, és én is nagyrészt otthon dolgozom, úgyhogy muszáj fűtenünk. Annyi változott viszont, hogy amikor bejöttek az első hidegek, nem kapcsoltam be egyből a gázt, csak a klímával melegítettem fel a lakást egy kicsit. Szerintem ez a leggazdaságosabb megoldás. Viszonylag olcsón beépíthető, és azért jóval kevesebbe kerül, mint a gáz.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.