- hirdetés -

Lezárták ma reggel a forgalom elől a Táncsics Mihály utca négysávos szakaszát, itt futották le ugyanis az 1517 méteres távot a református iskola diákjai és pedagógusai. Hosszú évek óta hagyomány már ez az iskola életében, idén is ezzel a jelképes távval emlékeztek meg a futók Luther Márton nagy tettéről, és így a reformáció napjáról.

Minden évben az 1517 méter futás a legizgalmasabb pontja az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola reformációnapi ünnepének. A szám nem véletlen, a táv jelképesen utal a dátumra, miszerint Luther Márton 1517. október 31-én függesztette ki a wittenbergi vártemplom kapujára 95 pontba foglalt téziseit, amelyeket a katolikus egyház megreformálása érdekében tett közzé.

Az ünnepnap első állomása az iskolaudvar volt, itt köszöntötte Szalkay Róbert református lelkipásztor az osztályokat, itt hallgathatták meg a diákok dióhéjban a reformáció történetét. Mivel református iskoláról van szó, megemlékeztek a reformáció svájci ágának elindítójáról, Kálvinról és természetesen a magyar reformátorokról is. A közös bemelegítés után a közel ötszáz fő elindult a Táncsics utca felé, hogy ott fussák le együtt a másfél kilométeres távot. 2011 óta minden évben a rendőrség közreműködésével történik meg ez a nagy esemény, hisz az egyébként igen forgalmas, négysávos szakaszt teljes teljes egészében fel kell szabadítani ahhoz, hogy a résztvevők teljes biztonsággal teljesíthessék az izgalmas kihívást. Azt hiszem, ezt a feladatot sosem fogják megunni a refis diákok, sőt, enélkül már talán nem is lenne teljes az ünnep.

Az iskolába visszatérve a gyerekeknek szeretet-vendéglátásban volt részük, várta őket a meleg tea és a finom zsíros kenyér pirospaprikával, lilahagymával, almával. Az energiatöltés után folytatódott a program, az osztályokban bibliaolvasás, az udvaron aszfaltkréta-rajzverseny, a tornateremben pedig Törköly Mártonnak köszönhetően hangszerbemutató várta a tanulókat. Az alkotáshoz hozzátartozik, hogy ezen a napon ünnepelte az iskola a születésnapját, a 128 éves intézmény köszöntésére csodaszép, színes munkák készültek.

Az elsősök és másodikosok elsétáltak a református templomba is, ahol Szalkay Róbertné fogadta őket. Az iskolalelkész jóvoltából a kis diákok sok érdekességet tudhattak meg a templom épületéről, a benne található orgonáról, a szószékről és a toronyban csüngő harangokról. A közös éneklés sem maradhatott el, hisz egy templomban az akusztikának és a hangulatnak köszönhetően máshogyan csengnek a már sokszor hallott dalok is.

A napból végül a jótékonykodás sem maradt ki. A gyerekek egy nagy adag zsíros kenyérrel lepték meg a hajléktalan szálló lakóit. Így telt a református iskolában az az ünnepnap, amellyel egy kicsinek induló, de hatalmassá duzzadó tettről emlékeztek meg. 1517. október 31-én ugyanis Luther Márton a 95 tételt nem lázító céllal tűzte ki a wittenbergi vártemplom kapujára, nem is azért, mert egy új felekezetet akart alapítani. Írását egyszerűen vitaindítónak szánta, mert nem értett egyet többek közt a bűnbocsánat és búcsúcédula-árusítás gyakorlatával. Nem gondolt arra, hogy tette olyan komoly érdeklődést kelt, és olyan erőteljes folyamatot indít el, amely később egyházszakadáshoz vezet. E történet ebből a szempontból is tanulságos lehet a diákok számára, hisz azt bizonyítja, hogy akár egy kis tett is képes megváltoztatni a világot.

Fotók: Farkas Norbert/Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.