- hirdetés -

A rendezvény során emléktáblát adtak át, emlékfát ültettek és felavatták az orosházi búzanemesítők szobrait is a jubileum alkalmából.

1922-ben alakult meg Orosházán a Felsőmezőgazdasági Iskola, ami az évek során a ma ismert Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium jogelődje volt. Október 10. és 15. között ezért egy ünnepségsorozatot szervezett az intézmény, melynek utolsó programját szombat délelőtt tartották meg az iskola udvarán. Az ünnepség a vendégek köszöntésével és a Himnusz eléneklésével vette kezdetét, a köszöntő beszédek sorát pedig az intézmény igazgatója, Pörneki Attila nyitotta.

– Most, egy évszázad elteltével a jogutód intézmény képviseletében nagy tisztelettel hajtok fejet nemcsak az akkori tanárok, hanem mindazok előtt, akik lehetővé tették, hogy megszülethessen ez a középiskola. Az elmúlt évszázad sok értékes, emlékezetes eseményt tartogatott, szeretnénk, ha a múlt a jelennel és a jövővel is összekapcsolódna – hangsúlyozta köszöntőjében az igazgató.

Ezt követően Petőfi Sándor Az Alföld című versét szavalta el Palotás-Rózsa Diána igazgatóhelyettes, majd az intézmény nyugalmazott pedagógusa dr. Formann István tartott iskolatörténeti összefoglalót, egyben köszöntötte a legidősebb egykori tanulókat, akik még a második világháború utolsó évében vehették át bizonyítványukat. Az évfordulót megörökítő emléktáblát az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke, Brlázs Róbert és Pörneki Attila avatta fel, majd dr. Takács Árpád főispán tolmácsolta az eseményhez kapcsolódó gondolatait.

– A mai nap azért is ünnep, mert megnyilvánul az elődök és utódok tisztelete. Tisztelgünk elődeink előtt, köszönjük nekik azt a munkát, amit végeztek annak érdekében, hogy mi most itt állhassunk 100 év után és gondoskodni tudjunk a következő 100 évről. De tiszteljük utódainkat is, hiszen támaszkodnunk kell arra a tudásra, amit örökül hagytak ránk és ezt számukra kell továbbadni – mondta.

Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere is hozzátette köszöntőjében, hogy a 100 év bőven ad okot a megemlékezésre, a gazdakör jóvoltából pedig most már emléktábla hirdetheti, hogy Orosházán 100 éve indult el a mezőgazdasági oktatás. De nem csak az emléktábla avatták fel szombat délelőtt, hanem azoknak a mezőgazdasági szakembereknek a szobrait, akik Orosháza térségében a magyar Alföld világhírű búzafajait nemesítették: Mokry Sámuelnek, Baross Lászlónak és Székács Elemérnek, akik mindhárman meghatározó személyiségei voltak a hazai mezőgazdaságnak.

A szobrok leleplezését követően Pörneki Attila mondott köszönetet, ígérve, hogy vigyázzák és őrzik ezt az ajándékot, majd Dr. Bagdán Boglárka agrárszakképzési miniszteri biztos zárta a köszöntők sorát. Babits Mihály szavait idézte, mely szerint múlt nélkül nincs jövő és minél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.

– A múlt, az ősök által felhalmozott tudás tisztelete mindig kötelez, különösen igaz ez a mezőgazdaságban. Az iskola mindig hidat képez a múlt, jelen és jövő között. Tovább örökíti a múlt tudását és alkalmazkodik a jelen kihívásaihoz, átadja azokat az ismereteket a diákoknak, amire szükségük lehet a jövőben – emelte ki.

Végül az udvaron egy emlékfát is elültettek a centenárium alkalmából, majd egy iskolatörténeti kiállításra invitálták vendégeiket a kollégium épületébe.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.