- hirdetés -

Öt éves folyamatos és kemény munka után adták át a Csorvási Szlovák Emlékházat és a Szlovák Közösségi Házat október 10-én. A beruházás célja az volt, hogy a városban élő szlovák nemzetiségű lakosság kultúráját és hagyományait megőrizzék és bemutassák az érdeklődőknek.

Ünnepélyes átadó keretén belül mutatták be az elkészült Szlovák Emlékházat és Közösségi Házat. A projektet 2017-ben, pályázaton nyert összegből indították el, majd kis szünet után 2019-ben folytatódtak a munkálatok. Az esemény kezdetén a Horenka Szlovák Hagyományőrző Népdalkör, valamint egy fiatalokból álló citerazenekar felvidéki és szlovák népdalokkal adták meg az esemény hangulatát.

Az átadón Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is beszédett mondott, amelyben kiemelte, hogy fontos emlékeznünk a múltra, és arra, hogy honnan jöttünk. Az államtitkár mellett Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, Hugyik Erzsébet, a Csorvási Szlovák Önkormányzat elnöke, Baráth Lajos, a város polgármestere, valamint Zalai Mihály a Békés Megyei közgyűlés elnöke is elmondta köszöntő beszédét, majd közösen vágták át az átadást jelképező nemzeti színű szalagot.

– A csorvási szlovák közösség múltját bemutató házban vagyunk. Én is most láttam először és egyébként egy fantasztikus gyűjtemény. Aki itt belép, az visszautazik legalább száz évet az időben – mondta Zalai Mihály – Ennek a közösségnek az erejét az is jelzi, hogy nem csupán egy emlékházat hoztak létre, hanem a szomszédos épületben egy közösségi házat is, amely az életük központi helyszíne lehet – tette hozzá.

Zalai Mihály kiemelte, Békés megye rendkívül sokszínű, a kulturális értékeket tekintve. Véleménye szerint ez pont annak köszönhető, hogy ezeket a hagyományokat és örökségeket fontosnak tartjuk, és igyekszünk nem elfeledni, valamint továbbadni a minket követő generációnak is.

A két épület felújítási összege összesen 30,2 millió forint volt, amelyek nagyrészt támogatásokból és pályázatokból származtak. A munkálatokban a csorvási lakosok, a szlovák közösség tagjai és az önkormányzati tagok is önkénteskedtek, hogy minél hamarabb és minél gyorsabban készüljön el a projekt.

Az emlékházban három szoba található, amelyek teljesen be vannak rendezve korhű bútorokkal és díszítő elemekkel. Az úgynevezett tiszta szobában az 1930-as és 1940-es évek bútorai találhatók meg. A másik hálószobában pedig egy működő kemence is helyet kapott. Emellett egy konyha is megtalálható az emlékházban, amelyben szintén a kornak megfelelő eszközök és bútorok találhatóak. A szobákhoz szükséges berendezési tárgyak mind a helyi családok, valamint a Csorvási Szlovák Helytörténeti Gyűjtemény által kerültek az emlékházba.

A közösségi házban irodahelyiségeket, egy rendezvény helyszínt és egy könyvtárat alakítottak ki. Itt jellemzően idősebbek, családok és az óvodások számára szeretnének programokat szervezni, távolabbi terveik között pedig szerepel, hogy szlovák nyári gyerektáborokat, valamint szlovák nyelvoktatást is biztosítsanak a fiatalok számára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.