- hirdetés -

A múlt hét végén – három előkészítő találkozót követően – ismét összegyűltek a pálinka klubot létrehozni szándékozók a Petőfi Művelődési Központban. Az est fő napirendi pontja, az Orosházi Pálinka Klub tényleges megalakítása volt.

Egy nagyon kedvező folyamat indult el Magyarországon. Sokan és sokfelé megpróbálják a pálinkát, mint gasztronómiai kincset és értéket, valamint annak fogyasztási kultúráját egy magasabb színvonalra emelni. Ezt szeretnék Orosházán is meghonosítani a pálinka klub tagjai.

Az alakuló ülésen az ötvenegy jelentkező közül negyvenöten foglaltak helyet az asztaloknál. Brlázs Róbert az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke ismertette, hogy a pálinka klub nem önálló szervezetként, hanem – más településeken jól működő mintára – a gazdakör tagozataként alakul meg. Az öttagú elnökséget a gazdakör nevezi ki, mandátumuk négy évre szól. A gazdaköri elnök rámutatott, hogy az új szervezet számára előnyös lesz a gazdakör égisze alatti működés:

– Lesz a klubnak egy öttagú elnöksége, akik az ügyeket viszik. Azért döntöttünk így, mert ha lesz rá lehetőség, egyszerűbb lesz pályázni, illetve a szakmai hátteret, a kiterjedt kapcsolatrendszert tudja biztosítani a gazdakör – mondta el egyebek mellett Brlázs Róbert.

A klub megalakulását Brlázs Róbert gazdaköri elnök jelentette be (Fotó: Gál László)

A pálinka klub elnöke Gombkötő Sándor kertészmérnök, pálinkafőző, szőlő termesztő. Az elnökség tagjai: Benkő Lajos a gazdakör alelnöke, pálinka verseny szervező, Osztroluczki Anita kertészmérnök, Nagy László pálinkafőző, pálinka bíráló és Bús Tibor pálinkafőző. Az alakuló ülés résztvevői ezután meghallgatták a klub szervezeti és működési szabályzatát (SZMSZ).

Fabulya Attila számtalan apró finomságra hívta fel a hallgatóság figyelmét a bírálattal kapcsolatban (Fotó: Gál László)

A tagok egyhangúlag elfogadták a vezetőkre tett személyi javaslatokat és az SZMSZ-t, valamint tudomásul vették, hogy az SZMSZ által nem szabályozott kérdésekben a gazdakör alapszabálya az irányadó. Ezután Brlázs Róbert gazdaköri elnök hivatalosan is bejelentette az Orosházi Pálinka Klub megalakulását.

A formális rész végeztével már a pálinkáé lett a főszerep. Hegedűs Ervin, Magyarország egyik vezető aromaprofil analitikusa tartott rövid előadást a pálinkafőzés menetéről, gyümölcs kezeléséről, cefre készítéséről és a főzés menetéről.

Legközelebb már „tulipános” pohár segítségével folytatják a tanulást, de így is tanulságos volt (Fotó: Gál László)

Az est másik előadója, Fabulya Attila pálinkaminősítő, WSET diplomás Nemzetközi Párlatszakértő tíz éve a Békéscsabai pálinkaklub tagja. Szakmai tapasztalataival és tanácsaival látta el a klubélet szervezésével kapcsolatban az egybegyűlteket, majd végezetül következett a négy pálinka minta kóstolása és értékelése Fabulya Attila vezetésével.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.