- hirdetés -

Hatvan perc nosztalgiázás a sport jegyében. Egykori tanárok és diákok találkoztak egymással a Vörösmarty iskolában.

A napokban ünnepelte a Vörösmarty Mihály Általános Iskola a megalakulásának 120. évfordulóját. A programsorozat részeként rendezték meg október 1-jén a Pódiumbeszélgetés volt tanítványokkal című 60 perces „osztálytalálkozót”. Ilovszky Árpád, az iskola nyugdíjas pedagógusa által vezetett kerekasztal beszélgetésre több egykori diák is meghívást kapott. A vendégek különböző korosztályból kerültek ki, így a visszaemlékezés több évtizedet átkarolt.

A meghívott beszélgetőpartnerekként Szűcs Ferenc, nyugdíjas pedagógus visszaemlékezett a diákok amerikai focitornájáról és megtudtuk, milyen is a Mátrai-féle becsúszó szerelés. Deme János több sikeres birkózót nevelt és versenyeztetett az iskola színeiben, erre tért ki visszaemlékezésében. A labdarúgó szekciót Bányik József és Mórocz Zsolt képviselte. Bányik József éveken át az Orosházi MTK csapatában futballozott, Mórocz Zsolt felnőtt labdarúgóként az NB I-es Szeged FC színeiben is játszott.

A fiatalabb korosztály érdeklődve hallgatta Szűcs Ferenc amerikai élményeit (fotó: iskola)

Kvasznovszky Józseftől, az iskola jelenlegi testnevelőjétől megtudták a résztvevők, miért és ki nevezte el őt és néhány egykori labdarúgó társát a „Viharsarok aranyembereinek”. A közelmúlt tanítványait a 4×100 m váltó tagjai képviselték, akik Ilovszky Árpád vezetésével az országos döntőbe jutottak. Markó Norbert, Horváth Martin, Kiss Dániel, Balogh Sz. Krisztián, Hetényi Tamás versenyzését videófelvételen nézhette újra az érdeklődő nézősereg, akik megtöltötték a 101. számú tantermet.

A beszélgetés hangulatát a nosztalgia, az emlékezés és az iskola szeretete hatotta át. A beszélgetőpartnerek számára megállt az idő, sajnos az időkorlát vetett véget a 60 perces „mérkőzésnek”.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.