- hirdetés -

Három település (Ecsegfalva, Szarvas és Békésszentandrás) kivételével az október 1. és 21. között időszakban ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el a Békés Megyei Kormányhivatal a megye közigazgatási területére.

Az élelmiszerlánc-biztonság és állategészségügyi hatósági jogkörben eljáró hatóság a rókák veszettségének megelőzése érdekében kihelyezett csalétek-vakcina miatt hozta meg az intézkedést. Az állat-járványügyi intézkedés hatálya alatt tartási helyén minden kutyát elzárva, valamint megkötve kell tartani úgy, hogy a kihelyezett csalétekvakcinával ne érintkezhessen.

Zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek. A település területéről kizárólag kutyát érvényes veszettség elleni védőoltás megléte esetén, csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni, tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral.

Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a korlátozások alól. Az ebzárlat alatt a húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

A települési önkormányzat köteles a szabadon talált kóbor ebek befogása iránt intézkedni, az ebzárlat ideje alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni. A jelzett időszakban a legeltetés tilos. Amennyiben az alkalmazott csalétek-vakcina bőrre, sebbe, szembe, orrba, szájba, nyálkahártyára kerül, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni és értesíteni kell a népegészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatalt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.