- hirdetés -

Nemrégiben látványos kiállítással egybekötött születésnapot tartott a Petőfi Művelődési Központban a több, mint hatvan éve alakult orosházi, Dr. Mohácsy Mátyás Kertbarát Klub.

A kerek évforduló megünneplése a járvány miatt kicsit csúszott, de idén már sikerült megrendezni. Mint Kovács György, a kertbarát klub jelenlegi társelnöke elmondta, 1961-ben, a TIT rendezésében gyümölcstermesztési előadás sorozat volt Orosházán. Ez felkeltette a szakemberek érdeklődését, majd megszervezték a művelődési ház kertészeti szakkörét. 1964-ben a mozgalom kiterjedt és termékkiállításokat szerveztek, tapasztalatcseréken vettek részt. Az Országos Mezőgazdasági Kiállításon aranyérmet nyertek. 1981-ben vették fel dr. Mohácsy Mátyás kertészmérnök nevét. Évek óta ellátogatnak a nagyobb gazdaságokba, almáskertbe, bodzaültetvényre, szőlészetbe, salátakertbe. Kiváló kapcsolatokat ápolnak más települések klubjaival is. Az évtizedek során volt a klub létszáma 130 felett és volt idő, mikor csak húszan alkották a klubot. Jelenleg harmincöt fő a tagság létszáma.

– A Petőfi Művelődési Központ ad helyet a klubfoglalkozások előadásainak megtartásához és támogatja
klubéletünket, amiért ezúton is köszönetet mondunk. A kertbarát tagok a kert szerelmesei, célunk nem első sorban árutermelés, hanem helyi adottságainkat kihasználva a család ellátása. Jelmondatunk lehetne: A legfinomabb, ízletes, egészséges zöldség, gyümölcs a saját kertedben terem, nem a boltok polcain – tette hozzá Kovács György.

A legfinomabb gyümölcs a saját kertben terem (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A PMK-ban megtartott ünnepi kiállításon a kertbarát klub tagjai felvonultattak mindent, amit a kertjükben terem. Virágokat, zöldségeket gyümölcsöket, sőt a kamrák finomságait is, az eltett befőtteket, savanyúságokat.

Az ünnepségen Gyapjasné Béres Enikő önkormányzati képviselő elismerően szólt a látottakról, és a kertbarát klub munkájáról egyaránt, majd Dávid Zoltán városvezető képviseletében polgármesteri emléklapokat adott át Dimák Jánosnak, aki tagként, majd 2015-től elnökként vesz részt a klub életében; Kiss Józsefnek, aki a közösségi életben fejtett ki eredményes munkát, a magyar kertkultúra hagyományainak ápolása, megőrzése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységet. Orosháza város polgármestere Tóth Pálnét, Tóth Pált is emléklap elismerésben részesítette. Az ünnepségen megjelentekhez szólt Szente Béla 92 éves kertészmérnök, aki több mint harminc évig vett részt a klub munkájában. 

Minden otthon termelt finomság az asztalokra került (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A klubtagok két hetente találkoznak, sokszor egymás kertjeit, gazdaságait is meglátogatják. Élvezik az együttlétet, mert sokat lehet tanulni a helyszíneken és ennek eredményét az ünnepi alkalomra készült kiállítást megtekintők is megerősíthetik.

A Dr. Mohácsy Mátyás Kertbarát Klub mindenkit szeretettel vár soraiba, bármilyen kicsi kerttel is rendelkezik. Várják az érdeklődőket kéthetente tartott klubnapjaikon. A klubfoglalkozások időpontjáról az Orosházi Élet programajánlójában tájékozódhatnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.