- hirdetés -

Festészet és irodalom adott egymásnak találkát szombaton kora este a nagykárolyi Károlyi-kastélyban. A testvérvárosban, Orosháza két festőművésze tárlatának megnyitóján G. Katona József gencsi költő legutóbbi verseskötetiről is szó esett.

Nagykárolyban, a kastélyban rendeztek be és nyitottak meg kiállítást, melyen Mihály László és Varga László orosházi festők műveit tekinthetik meg az érdeklődők. Az esemény szervezője a Nagykárolyi Kaffka Margit Művelődési Társaság, a Nyugdíjas Pedagógusok Orosházi Egyesülete, a Nagykárolyi Polgármesteri hivatal, és a Gróf Károlyi Kulturális Idegenforgalom-népszerűsítő Központ.

A kiállítást október hetedikéig láthatják az érdeklődők (Fotó: Végh Balázs)

A Nyugdíjas Pedagógusok Orosházi Egyesülete háromnapos kirándulást szervezett a múlt hét végére. A túra központi eleme a testvérvárosi kiállítás megnyitója volt. A tárlatra, a kiállított festmények is az egyesület tagjaival utaztak ki péntek reggel. A megnyitó ünnepségen Kovács Jenő polgármester köszöntötte a testvérváros küldötteit, kiemelve a városok közötti kapcsolat fontosságát. A művészeket és a kiállított festményeket Makuláné Gulicska Valéria tanárnő, illetve Sróth Ödön költő, a nagykárolyi Kaffka Margit Társaság elnöke méltatta, majd G. Katona József az Én Pán című kötet tételeinek keletkezéstörténetét elevenítette fel. Arról beszélt, mennyire megnehezítette a versírást az elmúlt, átkos rendszerben a karhatalom vigyázó tekintete.

G. Katona József néhány költeményét Kovács Ágota és Botos Péter tolmácsolásában hallgathatta meg a nagyérdemű, amely a beszélgetést követően átvonult a kastély földszinti galériájába, ahol két teremben is megcsodálhatta a kiállított műveket. Az orosházi vendégek tárlata közel két hétig marad a nagykárolyi kastélyban.

A nyugdíjas egyesület háromnapos túrájáról későbbi írásunkban számolunk be.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.