- hirdetés -

Konferenciát rendeztek szeptember 23-án délelőtt a Kodolányi János Egyetemen. Az esemény témája a munkaerőpiac lehetséges fejlesztése volt.

A rendezvényen először Czibula Zoltán, az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület igazgatója mondott köszöntőt a vendégeknek. Elmondta, hogy az egyesület fő célja a régióban működő vállalkozások tevékenységét elősegíteni, jövedelemszerző képességeiket fokozni. Nemrég nyertek egy uniós pályázaton, melynek keretében egy németországi példát szeretnének Magyarországon is meghonosítani.

– Ennek az a lényege, hogy egy működő vállalkozásnál a már meglévő dolgozók munkáját segítsük elő egy helyben történő képzéssel, amivel így nem jelentene kiesést. Az Európai Unión belül kimutatták, hogy lényegesen olcsóbban lehet egy már meglévő dolgozót kiképezni, mint egy új dolgozót betanítani és a mai nehéz gazdasági helyzetben fontosnak tartjuk, hogy minél több vállalkozás működjön eredményesen a régióban – nyilatkozta.

Az előadások sorát dr. Malatyinszki Szilárd, a Kodolányi János Egyetem orosházi oktatási központjának igazgatója kezdte meg. Az érdeklődő diákokkal ismertette a digitalizáció hatását az emberi erőforrásra, illetve azokat az elemeket, melyek segíthetnek abban, hogy az emberek munkába tudjanak állni, alapképességeiket fejleszteni. Kiemelte, hogy a mostani konferencia célja az, hogy ismertessék azokat az eszközöket és módszereket, mellyel hatékonyabban tudnak majd munkát vállalni akár Orosházán, akár Békés megyében az emberek.

– Az egyetem szerepe valójában az, hogy helyet adjunk ennek a programnak, hiszen a hallgatóink számára is fontosnak tartjuk, hogy a legújabb kutatások és információk rendelkezésre álljanak ahhoz, hogy a megfelelő képességeket elsajátíthassák. Néhány év múlva ugyanis ők is kilépnek a munkaerőpiacra, illetve egy nagyobb számú középiskolás csapat is megjelent most délelőtt, akik majd szintén a munkaerőpiacra kilépve tudják hasznosítani ezeket az információkat – nyilatkozta.

Középiskolások és az egyetem hallgatói is részt vettek az előadáson (Fotó: Kovács Lajos)

Az előadások sorát ezt követően Marton József, felnőttképzési szakértő folytatta, aki az élethosszig tartó tanulás jelentőségéről, a kidolgozott módszertan bemutatásáról tartott prezentációt. Végül Jakusovszki Pál a projektben elért eredményeket, tapasztalatokat osztotta meg a hallgatósággal. A rendezvény végén a vendégek is feltehették kérdéseiket, észrevételeiket, a program végül egy közös ebéddel zárult az Alföld Gyöngye Hotelben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.