- hirdetés -

Idén először vesznek részt kísérleti méréseken az általános- és középiskolások, az online teszteket szinte minden évfolyamnak ki kell töltenie. Matematikai, szövegértést mérő és természettudományos feladatokat is kapnak majd ennek során a diákok.

Még augusztusban derült ki, hogy a Belügyminisztérium új tesztet tett kötelezővé az eddigi kompetenciamérés és az idegen nyelvi mérések mellé. Így amíg eddig a hatodikosok, a nyolcadikosok és a tizedikesek kompetenciáit és ismereteit mérték, az új döntés értelmében ettől az évtől a negyedikeseknek, az ötödikeseknek, a hetedikeseknek, a kilencedikeseknek és a tizenegyedik osztályos diákoknak is ki kell majd tölteniük egy-egy feladatsort.

Bizonyos évfolyamok képességeit ráadásul évente kétszer is felmérik majd, egyszer az őszi, egyszer pedig a tavaszi időszakban. A teszteket szeptember vége és november vége között tartják majd. A 10. évfolyamon szeptember 26. és október 7. között írják meg a teszteket, a 8. évfolyamon október 10-21. között, a 6. évfolyamon október 24. és november 11. között. A kísérleti bemeneti mérés a 4-5. évfolyamokon november 14. és 30. között lesz.

Nem minden diákot érint, a technikumokban és a szakképző iskolákban tanulókra más szabályok vonatkoznak. A diákok a bemeneti mérésekben nem vesznek részt és a kimeneti mérésekben is csak a tizedikesek szövegértési és matematikai képességeire kíváncsi a Belügyminisztérium. Fontos szabály az is, hogy a 4-5. évfolyamokon tanulók csak szövegértés és matematika feladatsorokat kapnak, a 6., 8. és 10. évfolyamoknak lesz természettudományos feladatsora is.

Alsós és felsős diákokat is érint majd a mérés (Fotó: Horváth Bence)

Nem maradnak ki az idegen nyelvek sem, ősszel felmérik a hatodikosok és nyolcadikosok angol- és némettudását és külön teszteket készítenek a két tanítási nyelvű iskolákban tanulóknak. A teszten az országos kompetenciamérés során is előforduló típusfeladatokra számíthatnak a diákok, a nyilvános próbafeladatokat már nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal. A kísérleti mérés kétnapos programot jelent majd a diákoknak.

A matematika-, szövegértés- és természettudományos mérésekben is résztvevő évfolyamok (6.,8. és 10. évfolyamos tanulók) 2×45 percet kapnak majd a tesztek elvégzésére, a 4-5. évfolyamok tesztjei ennél rövidebbek, tantárgyanként 2×30 percesek lesznek, nekik a mérés csak egy napig tart majd. Megkérdeztük a Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolát, hogyan készülnek a programra.

– Új elemként jelent meg a bemeneti mérés, ami érinti a 4., 5., 6. és 8. osztályos tanulóinkat, azaz iskolánk 227 diákját. A mérésre a technikai előkészületeket megtettük az Oktatási Hivatal adatbegyűjtő- és kezelő rendszerén keresztül. Feltöltöttük az adatokat, kialakítottuk a mérési csoportokat, kijelöltük az időpontokat és felmérésvezetőket. A részletekről már a tanulókat és szüleiket is tájékoztattuk, a méréseket október 11. és november 24. között írják. Folyamatosan készülünk, a pedagógiai munkánk során egyre inkább előtérbe helyezzük a digitális feladatmegoldást, melyet nagyon szeretnek tanulóink. Bízunk benne, hogy a diákjaink sikerélményekhez jutnak, pozitív élményként élik meg az első bemeneti mérést – írta közleményében az intézmény.

Az iskolában a 4. és 5. évfolyamosok egy napon írják majd a szövegértés és matematika teszteket, a 6. és 8. évfolyamosok két mérési napon írnak, az elsőn szövegértést és matematikát, a másodikon a természettudományi és idegen nyelvi feladatsorokat, a két tanítási nyelvű program szerint tanuló diákok pedig célnyelvi mérési területet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.