- hirdetés -

Mint arról az események időpontjában beszámoltunk nem sikerült az Orosházi Spartacus Birkózó Klub (OSBK) versenyzőjének, Szél Annának bejutni a legjobb nyolc közé, a Belgrádban rendezett felnőtt világbajnokságon. A vb-ről és a soron következő feladatokról beszélgettünk Páli Sándorral, a klub vezetőedzőjével.

Mielőtt részletesebb értékelésbe kezdett volna, az edző felhívta a figyelmet néhány, nem elhanyagolható tényre a világbajnoki szerepléssel kapcsolatban.

– Nem szabad elfelejteni, hogy Anna térdsérülése miatt majd egy évet kényszerült kihagyni. Ebben benne volt az általa is nagyon várt budapesti Európa-bajnokság és még sok verseny, amely a felkészülését szolgálta volna élete első felnőtt világbajnoksága előtt. Számára elsősorban itt még a tapasztalatszerzés volt a cél, illetve megtapasztalni a felnőtt világverseny hangulatát, miliőjét. Első mérkőzésén, a koreai hölgy ellen meggyőző fölénnyel nyert.

A végül világbajnoki címet szerző japán Ozaki még túl nagy falat volt (Fotó: MBSZ)

A japán Ozaki, aki legyőzte Annát, később meg sem állt az aranyéremig, a vigaszági ukrán ellenfele pedig – végigverve a vigaszágat – később bronzérmet szerzett. Sem emiatt a két vereség miatt, sem a végül elért kilencedik hely miatt nem kell sem szomorkodnunk, sem szégyenkeznünk. Annának meg kellett tapasztalnia, hogy a felnőtt vb. más kávéház. Az a fogás, ami a magyar mezőnyben elmegy, itt már nem sikerült, de ezek a dolgok mind javíthatók, kiküszöbölhetők. Biztos vagyok benne, hogy a későbbi felnőtt versenyeken látjuk még Szél Annát előkelőbb helyen is. A tapasztalatszerzés mellet a legfontosabb most az, hogy a sérült térde jól bírta és készülhet az október 17-én, a spanyolországi Pontevedrában kezdődő U 23-as világbajnokságra. Ez és a jövő évi kvalifikációs világbajnokság lesz számára a közeljövő két legfontosabb versenye – összegzett a klubedző.

Páli Sándor nem csak tanítja és beszél róla, de aktívan gyakorolja is a birkózást. Mint megtudtuk, ott lesz Bulgáriában, az október 4-én startoló szenior világbajnokságon.

Október elején szurkolhatunk Páli Sándornak a szenior világbajnokságon (Fotó: OrosCafé)

– Indulok a szenior világbajnokságon, mert már nem tehetem meg sokáig. A szabályok szerin hatvan év a felső korhatár. Elindultam a múlt hét végén megrendezett szenior magyar bajnokságon is. Arra gondoltam, hogy erőfelmérőnek, felkészülési mérkőzéseknek kiválóan megfelel majd, de sajnos a kötöttfogásban csak ketten indultunk, a szabadfogásban pedig még ez az egy ellenfelem is visszalépett, így csak egyet tudtam birkózni. Ez lényegesen csökkenti a megszerzett két magyar bajnoki aranyérem értékét is – mondta el Páli Sándor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.