- hirdetés -

Már 37 éve dolgozik a Volánbusznál, mellette pedig saját autószerelői vállalkozást is vezet Vitális Sándor. Az orosházi szakember májusban kezdte el a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mesterkurzusát azzal a céllal, hogy bővítse tudását és gond nélkül folytathassa vállalkozói munkáját.

Gyermekkorában is régi, nem működő motorokat szerelt a barátaival Vitális Sándor. Már az általános iskolában tudta, hogy ezzel szeretne majd foglalkozni. Miután elvégezte a nyolcadik osztályt rögtön egy autószerelő képzésre jelentkezett, most pedig tovább bővíti tudását.

– Azért akartam megcsinálni a mestervizsgát, mert egyrészt kötelezővé tették a vállalkozóknak, másrészt jó lehetőségnek tartottam, hogy nem csak az interneten keresztül, hanem szemtől-szembe is láthatom a legújabb technikákat. Számomra így könnyebb lesz elsajátítani ezeket, hisz én sem vagyok már fiatal – mondta Vitális Sándor.

A gyakorló autószerelők heti 180 órát tanulnak. A szakmai tárgyakon túl jogot, logisztikát, marketinget, pedagógiát, valamint vállalkozástant is el kell sajátítaniuk a vizsga során. A gyakorlati részt a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikumban tanítják meg nekik, a vizsga helyszínét pedig a Meszlényi-Autó biztosítja majd.

– Vannak számomra új dolgok mind az elméleti részben, mind a szakmai ismeretekben. Lépést kell tartani a legújabb technikákkal, valamint az új autókat is másképp kell már kezelni. Sokkal kisebb helyen vannak elrendezve benne az alkatrészek, így kevesebb mozgásterünk is – mondta a szakember – Nagyon sokan járnak hozzám, szerencsére sosincs hiány, 3-4 hétre tudok csak munkát vállalni, mert rengeteg az autó. Szerelő is sok van, de úgy tűnik, hogy mégis kevés – tette hozzá.

Sándor november 19-én teszi le a mestervizsgát, így majd új tudással és korszerű ismeretekkel a kezében folytathatja mindennapi munkáját.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.