- hirdetés -

Kerekasztal beszélgetésre gyűlt össze a múzeumban Dávid Zoltán polgármester, Koszorús Oszkár helytörténész, Józó Tamásné múzeumigazgató és Líborné Putnoki Edit, hogy egyeztessék a Nagy Gyula Területi Múzeum kampányával kapcsolatos elképzeléseiket, gondolataikat.

A múzeumban „A tudás esély, a család egység, a múzeum kapocs” című pályázat keretében új állandó kiállítás készül. Ennek köszönhetően olyan eszközfejlesztés is történik, amely lehetővé teszi a város helytörténetéhez tartozó dokumentumok és apróbb tárgyak digitalizálását. A digitális tartalom archiválása és megőrzése, bemutatása egyre nagyobb szerepet kap a közgyűjteményekben. Mint Józó Tamásné múzeumigazgató elmondta, gyakran tapasztaljuk, hogy igazi kincsek rejtőzködnek az orosháziaknál, amelyek mára már sokkal többet jelentenek, mint a családi történetek megőrzését.

– Az elmúlt 50-100 év jobb feltárásához és megismeréséhez elengedhetetlen adalékot jelentenek ezek a személyes tárgyak. Szeretnénk mind teljesebbé tenni a gyűjteményünket, megőrizni a város modern kori történetének „lenyomatát”. Az elmúlt időszak minden olyan anyaga érdekes lehet, amely bemutatja az itt élőket, mindennapjaikat, munkájukat, azokat az eseményeket, szokásokat, amelyek jellemzik városunkat. Önmagában a fényképek is érdekesek, de a hozzájuk kapcsolódó történetek további fontos adatokat, információkat rejtenek. Sok olyan apró használati tárgyunk van, amelyre nem is gondolunk, hogy milyen jelentőséggel bír – fűzte hozzá.

Nem csak a képek, képeslapok, a hozzájuk fűződő történetek is érdekesek (Fotó: Horváth Bence)

Mint a beszélgetés során elhangzott, a kampány során, melynek során a gyűjtésbe minden orosházit be szeretnének vonni, a fő felület a közösségi média lesz. Dávid Zoltán polgármester szerint az orosháziak a jó ügyekért gyorsan és eredményesen mozdulnak meg:

– A múlt megőrzése és a jövő nemzedékeknek való továbbadása nagyon fontos feladatunk. Bízom benne, hogy eredményes lesz a múzeum kampánya és sokan tudomást szereznek erről a gyűjtésről. Ez egy nagyon jó kezdeményezés és biztos vagyok abban, hogy Orosháza lakossága megmozdul a jó cél érdekében, mint ahogyan tette ezt már sokszor. Számos családban lapul a régi időkből egy-egy fotó vagy tárgy, melyekhez érdekes történet is társul, az én családomban is. Biztatok mindenkit, hogy tegyük közkinccsé ezeket az értékeket – mondta el a polgármester.

A gyakorlati lebonyolítást nem nehezíti az sem, hogy a múzeum éppen, a felújítás miatt zárva van. A munkatársak elérhetők és az információs pultnál le tudják adni az orosháziak az általuk hozott, megőrzésre érdemesnek gondolt tárgyakat, dokumentumokat. Koszorús Oszkár nem érkezett üres kézzel.

„Győry Vilmosné úrasszonynak, Budapest… (Fotó: Horváth Bence)

– Örömmel csatlakoztam a kampányhoz, mert magam is nagyon fontosnak tartom, hogy a múltunk értékei közintézményekbe kerüljenek és itt maradjanak a városban. Felajánlottam a múzeumnak ötven darab, száz-százhúsz éves képeslapot, amit az Orosházán élt Győry Vilmosné és az itt született fia, Győry Loránd nevére, címére érkeztek. Azt gondolom, hogy még sok olyan család van a városban, akiknek vannak értékes relikviái, amit akár a múzeumnak ad, akár csak digitalizálásra behozza, sokat segíthet vele. Tudom, hogy hozzám hasonlóan sok lokálpatrióta él Orosházán, akinek szívügye, hogy minél teljesebb képet őrizhessünk meg a város modern kori történetéről. Őket és emlékeiket, tárgyaikat várjuk ebben a kampányban – fűzte hozzá a neves helytörténész.

Egy érdekes adalékot is hallhattunk a kampánnyal kapcsolatosan: A múzeum szakemberei elkezdték rögzíteni és egybe gyűjteni azt a mérhetetlen tudásanyagot, ismereteket, történeteket, melyeket Koszorús Oszkár rendkívüli memóriája és számtalan írása őriznek.

Az első, a kampánnyal kapcsolatos felhívás hamarosan megjelenik a Facebookon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.