- hirdetés -

A közös cél és a tenni akarás hozta össze azt a tíz embert, akik úgy döntöttek, tesznek valamit a rákóczitelepi városrész jövőjéért. Az alakuló ülés tavasz közepén történt, majd június végén bejegyezték a Rákóczitelepért Egyesületet.

Az egyesület alakulásának ötlete egy régóta fennálló probléma miatt indult el. Miután közösen eltakarították a városrész egyik legnagyobb hulladéklerakóját rájöttek, hogy ez így nem mehet tovább, tenniük kell valamit.

– Ketten kezdtük el Ádász Ágnessel az egyesületet. A jogi képviselő, akihez fordultunk elmondta, hogy legalább 10 tagra lesz szükségünk. Rögtön el is kezdtünk gondolkodni, hogy kik lehetnek azok, akik ugyanolyan tettre készek és pozitívak, mint mi. Felhívtunk néhány embert, és felvázoltuk nekik, hogy mit szeretnénk – mesélte Petrányiné Balog Mónika.

Hozzátette, mindenki, aki benne van az egyesületben úgy gondolta, hogy valamit tenniük kell. Az egyesület célja, hogy tiszta környezetet és különböző programokat biztosítsanak a lakóknak, és ezzel jobban összehozzák az ott élő közösséget. A különböző rákóczitelepi hagyományokat is szeretnék feleleveníteni.

– Fontos számunkra, hogy ez a közösség, ahol felnőttünk ne essen szét. Úgy érezzük, az évek során minden nagyon ellaposodott, nincsenek programok, elmúltak a falunapok. Azt szeretnénk, ha megöregszünk a gyermekeink átvegyék tőlünk az egyesületet, és megőrizzék, amit felépítettünk – mondta Ádász Ágnes.

A hulladéklerakó mellett a játszótér környékét is megtisztították, valamint az orvosi rendelőnél is segítséget szeretnének nyújtani. Szeptember 24-én egy baba- és gyermekruha börzét tartanak, októberben pedig egy bállal ünneplik meg Rákóczitelep fennállásának 100. évfordulóját. A befolyt összegből Rákóczitelep gyermekeinek szeretnének karácsonyi meglepetést szerezni. Emellett falugyűlést is tartottak, hogy megismerjék a a városrészben élők igényeit.

Kezdő egyesületként még nagyon hosszú út áll előttük. Nagyon sok segítséget kapnak az emberektől, valamint még a külföldön élő volt rákóczitelepi lakosok is támogatják őket.

Az egyesület tagjai: Ádász Ágnes, Petrányiné Balog Mónika, Varga Brigitta, Mikló Hajnalka, Fritz Bernadett, Bús-Molnár Gyöngyi, Busch Pál, Hajba Gábor, Szabó Attila és Bereznyai Tamás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.