- hirdetés -

Folyamatosan emelkedő élelmiszerárakkal és megnövekedett energiaárakkal kell megküzdeniük a fennmaradáshoz a vendéglátóipari egységeknek, köztük a cukrászdáknak is. Ez igencsak nehéz feladat, több vállalkozásról már a közösségi médiában is azt terjesztik, bezárja kapuit a vendégek előtt. Utánajártunk, mi is az igazság.

Az orosházi Rétesbolt 1983-ban nyitotta meg a kapuit. Ahogyan Kálmán-Gelegonya Éva, az orosházi Rétesbolt egyik tulajdonosa és üzletvezetője fogalmazott, ebbe a közel 40 évbe már belefért némi válság is.

– A legutolsó a 2008-as évek környékén volt. Akkor megedződünk, megerősödtünk, tapasztalatokat szereztünk, ezekkel felvértezve nézünk a jövő elé – mondta az üzletvezető. – Jelenleg a folyamatosan növekvő alapanyagárak okozzák a legnagyobb fejtörést, amelyek tényleg szállításról szállításra emelkednek. Ez a helyzet valójában már január óta fennáll, de mostanában csúcsosodott ki igazán. Tévhit, hogy mi nagy mennyiség vásárlása esetén olcsóbban jutunk hozzájuk, sőt, a liszt és a cukor esetén az ársapkás ár mintegy dupláját, az olaj esetén pedig a tripláját fizetjük.

A nehézségek ellenére a családi vállalkozás vezetői tele vannak tervekkel, sőt, még új termékekkel is készülnek a közeljövőben. Bíznak benne, hogy a 40 év alatt kialakult stabil vevőkörük megmarad, és hogy az alkalmazottaikat is meg tudják tartani.

Kálmán-Gelegonya Éva (Fotó: Horváth Bence)

– Két dolgot határoztunk el a válság érkezésekor – folytatta Kálmán-Gelegonya Éva. – Az első: mindent megteszünk azért, hogy ne kelljen bezárnunk, a második: megtartjuk a termékek eddig megszokott színvonalát és minőségét, épp ezért az eddig is használt, jól bevált alapanyagokkal dolgozunk tovább. Spórolni csakis az energián fogunk, például nem mennek üresben a sütőink, csak szükség esetén használjuk a légkondicionálóinkat, a hűtőkben helytakarékosan helyezzük el a termékeket és odafigyelünk a villanyhasználatra. Optimisták vagyunk, kitartunk akkor is, ha egy ideig deficitet fogunk termelni. A beszállítói partnerek tekintetében biztonságban érezzük magunkat, a sok év alatt kialakult jó kapcsolatokra alapozva bízunk abban, hogy alapanyagban nem lesz hiányunk. Pozitívan megyünk előre, és várjuk a szebb napokat.

A Ficsor Cukrászda tulajdonosa, Ficsor Zoltán szintén azt mondja, nyitva marad még akkor is, ha a vállalkozása egy darabig csak veszteséget termel.

– A 36 éves fennállásunk alatt sok akadályt gördített már az élet elébünk, de ilyen nehéz helyzetben még nem voltunk. Ha nem kap kellő prioritást ez az ágazat, akkor úgy gondolom, nagyon sokan be fognak zárni – fogalmazott Ficsor Zoltán. – Még ki sem hevertük a Covidot, már jött is az újabb pofon, az orosz-ukrán konfliktus, amelynek hatására rendkívül magasra emelkedtek a nyersanyagárak, leginkább azok, amelyekre nekünk a mindennapok során leginkább és legnagyobb mennyiségben szükségünk van. Ilyen a tojás, a tej, a liszt, a cukor, a margarin és az olaj, és kiemelném, hogy az ársapka minket sem véd. Emellett további teher, hogy emelkedett a minimálbér, azt követően pedig az energia és a gáz ára. A cukrászda energiaszükségletét sikerült napelemmel kiváltanunk, a gáz viszont áthidalhatatlan probléma. Mindig optimista voltam, most is előre tekintek, mi nem fogunk bezárni, és a dolgozóink is biztonságban érezhetik magukat.

Ficsor Zoltán úgy véli, egy elhúzódó válságról van szó, amelynek nem lesz vége két-három hónapon belül. Elve, hogy a jövőben is szeretné megtartani a jelenleg képviselt közepes árszínvonalat, amelyet az emberek még meg tudnak fizetni. Inkább alacsony árréssel adja a süteményeket, mint hogy a kukában kössenek ki az el nem adott termékek. A cukrászmester véleménye szerint valamilyen mértékű szem előtt tartás szükségessé kell váljon a vendéglátószektor szempontjából, mert ha egyszer vége lesz a válságnak, akkor ezekre az egységekre újra szükség lesz. Ha most elsüllyednek, az a gazdaságra is negatív hatással lesz.

A Szoki Cukrászda tulajdonosát is megkerestük a témával kapcsolatban, Szokolai Norbert kérdésünkre elmondta, ők sem tervezik a bezárást.

Jelenleg elsődleges céljuk a létfenntartás, ennek érdekében próbálják csökkenteni energiafogyasztásukat, többek közt olyan apró lépésekkel, mint például a fagyasztóik összevonása, a késztermékek és alapanyagok helytakarékos tárolása. Emellett náluk is zajlik a napelem-telepítés, amely a jövőben jelentős anyagi terhet vesz majd le a vállukról, bár az üzlettulajdonos hozzátette, maga a beruházás sok pénzt emészt fel. Szokolai Norbert kiemelte, pozitívan tekintenek a jövőbe, szeretnék fenntartani a vállalkozást, megtartani alkalmazottaikat. Országos szinten úgy látja, azok a cukrászdák, akik maguk állítják elő termékeiket, talpon tudnak maradni, a viszonteladók közül viszont sokan végérvényesen kirakják a zárva táblát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.