- hirdetés -

Szobafestő-mázolóként indult a karrierje Kiss Józsefnek, aki jelenleg a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében villanyszerelői mesterkurzust végez. A szakember élete során már kilenc szakmát sajátított el, de úgy érzi, hogy az igazi hivatását a villanyszerelésben találta meg.

Már gyermekkorában is érdekelte a villamosságtan, mindig bütykölt, forrasztgatott valamit és erősítőket gyártott az orosházi Kiss József. Elmondása szerint az elektronikában mindig is otthon érezte magát, végül 2000-ben Békéscsabán a Trefort Ágoston Technikumban erősáramú villanyszerelői iskolát végzett. Most, 22 évvel később pedig a mestervizsgát is szeretné letenni.

– Fontos a tanulás és a fejlődés, mivel nagyon kevés a jó szakember. Amikor jelentkeztem a képzésre az Iparkamarában azt mondták, hogy a fiataloknak nem lesz lehetőség már az iskolákban a gyakorlati oktatásra, hanem mindenkit egy mesterhez rendelnek majd. Ehhez követelmény, hogy az illetőnek legyen mestervizsgája, én főként ezért szeretném megcsinálni – emelte ki a szakember.

Józsefet felesége, Kiss Gabriella biztatta, támogatta, hogy jelentkezzen a kurzusra, akivel közös vállalkozásuk nagy sikernek örvend Orosházán és a környező településeken. Számukra a precizitás, a pontosság, a megbízhatóság nagyon fontos követelmény a munka során, hisz egy esetleges hiba óriási bajt tud okozni egy háztartásban.

– Leendő oktatóként a diákjaimat is arra szeretném majd ösztönözni, hogy mindig precíz munkát végezzenek. Szeretném nekik átadni azt a tudást, amelyet az évek alatt szereztem, hiszen azt látom, nagyon kellenek a jó szakemberek. Ehhez a munkához fontos a téma iránti érdeklődés és a teljes odafigyelés, de ha valakit érdekel a villamosságtan, mindenképp arra bíztatom, hogy próbálja meg – mondta József, akit leginkább az motivál, hogy segítséget nyújthatnak az embereknek a mindennapokban.

Akik mestervizsgára készülnek mind komplex tananyaggal állnak szemben. A szakmai tanrész mellett – amely kiegészül a megújuló energiával – joggal, marketinggel, vállalkozástannal, pedagógiával, adózással is foglalkoznak. Ezekből a kurzus végén vizsgát is kell tenniük. József kiemelte, mint minden munka során itt is fontos, hogy folyamatosan képezzék magukat, hogy a jövőben a megfelelő tudást tudják majd átadni a pályakezdőknek is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.