- hirdetés -

Amikor kimondjuk Nóbik Gyula nevét, Orosházán jó eséllyel mindenkinek egyből a modellrepülés vagy a modellhajózás jut az eszébe. Több mint húsz évvel ezelőtt álmodta meg az egykori klubvezető a repülőnapot, amit már az emléke előtt tisztelegve rendeznek meg az orosházi reptéren. Most is számtalan érdekes gép fogadta az érdeklődőket, sőt újdonságot is láthattak a kilátogatók.

Idén huszonkettedik alkalommal szervezték meg az Orosháza Városi Modellező és Sport Klub tagjai a már hagyományosnak számító repülőnapot. Hibátlan időjárás fogadta a résztvevőket, akik ragyogó napsütésben repültek látványos trükköket végrehajtva gépeikkel. A cél is ez volt, a szervező és a modellező klub vezetője, Csizmadia Péter elmondta, hogy a lényeg kilátogatók szórakoztatása volt.

– Két éve már Nóbik Gyuláról neveztük el az eseményt, így tisztelegve a 2019-ben elhunyt korábbi elnökünk emléke előtt. Magyarország különböző pontjairól több mint húsz modellező látogatott el ide az orosházi reptérre. Idén is kijöttek autómodellezőink, de természetesen a repülőinkkel és a helikoptereinkkel is képviseljük a klubot – sorolta Csizmadia Péter.

Benus Tibor is kint volt szombaton a reptéren, az orosházi klub tagja körülbelül harminc éve foglalkozik repüléssel. Másfél éves korában eldőlt, hogy ő bizony a repülés szerelmese lesz.

– Édesapám repülős oktató volt Békéscsabán, sok benzingőzös szép emlékem van. Mindenki modellezéssel kezdte akkoriban. Innen felnőttünk, szakszolgálati engedélyeket szereztem több fajta gépre, a repülés sajnos nem olcsó mulatság így maradt meg a modellezés – meséli mosollyal az arcán.

Az eseményre kilátogatott Nóbik Gyula lánya, Nóbik Nóra is, aki nagy megtiszteltetés, amiért ilyen sokan összegyűltek. Örül annak, hogy nem felejtik el és tovább viszik édesapja munkásságát.

Idén is kitettek magukért a szervezők és a résztvevők. A kilátogatók szájtátva figyelték, milyen trükköket tudnak a rutinos RC-pilóták. Az égbe emelkedett többek között egy második világháborús, duplaszárnyú gép, de vitorlázók, légcsavaros gépek, illetve kötelékben repülő turbinás masinák is hasították az eget, volt amikor négyen kötelékben. A bajaiak jóvoltából egy újdonságot is elhoztak Orosházára, egy rakétakilövést. Érkezett egy kisrepülőgép is, amelybe néhányan beülhettek fotózkodni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.