- hirdetés -

Néhány nap, és kezdődik az új tanév. Az elmúlt két évben a vírushelyzet miatt többször is át kellett állnia a közoktatási intézményeknek az online oktatásra. Arról kérdeztük az iskoláskorú gyermekek szüleit, milyen reményekkel indulnak neki a szeptembernek.

A csütörtöki napon beülnek a diákok az iskolapadba, és elkezdődik az új tanév. Az elmúlt években a járványhelyzet miatt többször is átálltak az iskolák a digitális távoktatásra, most pedig sokan attól tartanak, hogy a rezsiárak emelkedése miatt váltanak majd át az oktatási intézmények jelenlétiről online oktatásra. Orosz László, az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola igazgatója korábban úgy nyilatkozott, bízik benne, hogy a 2022/23-as tanévben nem, vagy csak minimálisan lesz szükség a digitális munkarend szerinti oktatásra. Az utcán sétáló szülőket arról kérdeztük, ők milyen reményekkel indulnak az iskolakezdésnek.

– Bizakodva kezdjük el ezt a tanévet, reméljük, hogy nem fog semmi közbejönni – fogalmazott Bondárné Nagy Edit.

– Mi pozitívak vagyunk. A kislányom is nagyon várja már az iskolát, most lesz elsős. Ha mégis akadály gördül majd elénk, azt is meg fogjuk oldani. Ha beüt a krach, alkalmazkodunk. Sajnos nekem már nem élnek a szüleim, de a férjem részéről még ott vannak a nagyszülők mindketten. Ha nagyon muszáj, hozzájuk is mehetnek a gyerekek Újkígyósra. A nagy fiam most lesz nyolcadikos, nagyon várja már ő is a sulikezdést. Ő is azt mondja, nem szeretné, ha megint átállnának online oktatásra. Jobb ott tanulni együtt – zárta Edit.

– Előre nem tudjuk megjósolni a jövőt, de bízunk benne, hogy tanár is lesz elég, fűtés is, és hogy a járvány miatt sem lesznek problémák – fogalmazott Varjuné Dianis Éva.

– Négy gyermekem közül kettő még iskoláskorú, ők 12 és 14 évesek. Nem vagyok megijedve. Ha mégis átállnak online-ra, meg fogjuk tudni oldani, mint ahogyan eddig is megoldottuk. De nem szeretném, ha otthon tanulnának, mert nagyon kell nekik az iskolai jelentét. Bár a gyerekeim véleménye nem egyezik az enyémmel. Viszont ha online tanulnak, és nincs meg az a szigorú számonkérés, akkor a szorgalmuk sem lesz az igazi. Más szülők is ezt tapasztalták – tette hozzá Éva.

– Remélni remélem, hogy nem lesz online oktatás, de azt gondolom, hogy sajnos lesz – mondta Sonkolyné Hódi Tünde.

– Örülnék, ha simán menne minden, de szerintem a vírus miatt is van esély a távoktatásra, és természetesen az energiaválság miatt is. Szerintem hosszabb szünetekre kell majd számítanunk, akár már októbertől. Legalábbis ezt lehet hallani. Nekem egy gyermekem van, ő tízéves lesz februárban. Ha jön az online, nehéz helyzetbe kerülünk. A korábbi években is a nagymama segített, most is így tudnánk megoldani. De azért az nem az igazi, mert a mamánál csak nem úgy tanul – jegyezte meg Tünde.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.