- hirdetés -

A rendkívül hosszúra nyúlt aszályos és forró napok, hetek után szombattól kezdődően megérkezett az eső. A mezőgazdászok ennek akkor is örültek, ha több növényen ez már nem segít.

Az extrém időjárási viszonyok nem csak a kis gazdaságokat, de a nagyokat is sújtják. Az Orosfarm Zrt. 440 hektáron vetett kukoricát, de minimális termést csak mintegy hatvan hektárról takarítanak be. Dominkó Norbert ügyvezető vázolta az eső utáni helyzetet.

– A szombaton esősre fordult idő kezdete óta a mi területeinken 45 – 50 milliméter eső esett. Az időzítés nem volt a legjobb. Két hónappal ezelőtt kellett volna, de még két három héttel ezelőtt is nagyobb jelentősége lehetett volna. A kukoricának és a napraforgónak ez már mindegy, az annyi, amennyi, de az ősziek alá történő talaj előkészítés szempontjából nagyon jókor érkezett a csapadék. Szép magágyakat tudunk készíteni például a repce számára, illetve a tarlóhántás, talajlazítás is megfelelő minőségben készülhet – kezdi Dominkó Norbert.

Az idei extrém szárazságból, hőségből is lehet tapasztalatokat szerezni, vagy ha úgy tetszik tanulni. Nagy tapasztalattal rendelkező gazdálkodók számára is szerzett meglepetéseket egyik-másik növényünk.

Szinte hihetetlen, mit kibír ez a növény (Fotó: Horváth Bence)

– Nekem is nagy tapasztalat volt a napraforgóval kapcsolatban, hogy mit kibír ez a növény. Ilyen körülmények közt még senki sem látta. Valamivel jobb eredményt hozott, mint előzetesen gondoltuk, de ez így is kevesebb, mint a fele a szokásosnak – osztotta meg velünk az ügyvezető.

Az utóbbi időben több helyen is napvilágot látott az a nézet, miszerint az elmúlt év, illetve évek tapasztalata alapján sok gazda, sok gazdaság felhagy a repce termesztésével. Az Orosfarmnál is gondolkodnak, hogy legyen, vagy sem.

Azt remélik, hogy a jövőben is készülhetnek hasonló képek (Archív fotó: OrosCafé)

– Hasonló cipőben járunk mi is. Nagyon nehéz kikelesztenünk, bár most alakultak a körülmények. A bizonytalanság még inkább a folytatásban van. Az utóbbi években sűrűn előfordult, hogy kikelt a növény, de jött egy száraz, meleg szeptember és ez nagyon kedvezőtlen a számára. Nagyobb fejtörést okoz, hogy számos olyan növényvédő szert tiltottak be, amellyel hatékonyan és gazdaságosan tudtunk védekezni a kártevők ellen. Amik vannak, azok sokkal sűrűbben és kisebb biztonsággal használhatók. Mindettől függetlenül még gondolkodunk, hogy vessünk-e vagy sem. Eléggé megégettük magunkat a tavasszal és megégette magát sok mindenki, aminek az a következménye, hogy mindenki próbál még több búzát, még több árpát vetni. Hogy mi lesz a repcével – amit azért sok évben, jó eredménnyel meg tudtunk termelni – az napi döntés lesz. Augusztus 20-tól szeptember 20-ig van a repce vetés ideje, szeptember végéig adunk esélyt az esőnek és a ezzel a repcének is – vázolja a szakember.

Egyelőre a mostani esővel együtt is nagyon negatív a talaj vízmérlege, de a gazdák bíznak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.