- hirdetés -

Másfél milliárd forintot fordítana TOP-forrásból az önkormányzat Gyopárosfürdő fejlesztésére – többek között erről is döntöttek az augusztus 24-ei testületi ülésen a képviselők. Az ülés előtt köszöntötték a nyugdíjba vonuló Blahó Jánost, valamint letette esküjét a testület legújabb tagja, Gyapjasné Béres Enikő. 

Dávid Zoltán polgármester kilenc órakor megnyitotta az ülést, majd köszöntötte a jelenlévőket, köztük Erdős Norbert országgyűlési képviselőt is.

A testület ezúttal sem volt teljes, hiszen a DK-s Papp Róbert ezúttal sincs jelen a polgármesteri hivatal nagytermében. Írásban jelezte távolmaradását az ellenzéki képviselő. Rajta kívül a fideszes Lövei Ferenc szintén jelezte, hogy nem tud részt venni az ülésen.

Egyperces néma főhajtással emlékeztek Gyetvai Györgyre, a Táncsics gimnázium korábbi tanárára, és Török Péterre a főtér tervezőjére és Károlyfalvi Elemér pedagógusra, sportvezetőre a képviselők.

Ezt követően a testület hivatalosan is elbúcsúzott a Táncsics gimnázium igazgatói székéből nyugdíjba vonuló Blahó Jánostól. 
Blahó János neve elválaszthatatlanul összefonódott az oktatással, Táncsics Mihály Gimnáziummal – kezdte köszöntőjét Dávid Zoltán polgármester, majd kifejezte háláját a város nevében, amiért évtizedeken át dolgozott az orosházi fiatalokért.

Fotó: Horváth Bence

Az igazgató hálás volt a köszöntésért. Kiemelte, hogy egy iskola szimbiózisban van a városával. Megköszönte az együttműködést a jelenlegi és korábbi városvezetőknek is.

Ezt követően a leköszönő igazgató hivatalosan is bemutatta utódját, Árusné Erős Krisztinát a testületnek. 

– Elkötelezett vagyok a diákok, az oktatás és különösen a Táncsics gimnázium iránt. Minden fórumon a gimnáziumot fogom képviselni, és azért dolgozom, hogy megfelelő válaszokat találjanak a jelenlegi kor kihívásaira, igényeire – emelte ki Árusné, hozzátéve, hogy ebben a munkában számít az önkormányzati képviselők támogatására is.

Fotó: Horváth Bence

Az ünnepélyes résznek ezzel még nem volt vége, hiszen ezt követően tette le képviselői esküjét az ötös számú választókerületben augusztus 7-én megválasztott Gyapjasné Béres Enikő független képviselő. Dávid Zoltán polgármster jó munkát kívánt, Erdős Norbert pedig egy csokor virággal köszöntötte a testület legújabb tagját.

Fotó: Horváth Bence

Ezt követően elfogadták a városatyák a napirendi pontokat.

1. Bizottsági struktúra változás. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Két bizottságban is változásokra van szükség. Az áprilisi választásokon parlamenti mandátumot szerző momentumos Sebők Éva önkormányzati képviselőségéről le kellett mondania, ezzel együtt Ügyrendi és Tulajdonosi jogokat gyakorló Bizottsági helyéről is.

Augusztus 7-én az ötös számú választókerületben időközi választáson Gyapjasné Béres Enikő szerzett mandátumot, aki korábban nem képviselőként vett részt a Pénzügyi Bizottság munkájában. Erről a helyéről augusztus 8-án lemondott a független képviselő.

Az előterjesztésben arra tesz javaslatot Dávid Zoltán polgármester, hogy a frissen megválasztott képviselő vegye át az Ügyrendi és Tulajdonosi jogokat gyakorló bizottságban Sebők Éva helyét Gyapjasné Béres Enikő, míg a Pénzügyi Bizottságba Cseh Béla Istvánt javasolja a városvezető.

Fetser János (MSZP) módosító javaslatot is tett, a Pénzügyi Bizottságba Bagdiné Fodor Erikát javasolja Kovács Gábor helyett. Ezt a javaslatot a testület egyhangúlag 13 igennel támogatta.

Az eredeti napirendet 12 igennel, 1 tartózkodással elfogadták.

Ezt követően Cseh István letette az esküt.

2. Nefelejcs utcai probléma

Éliás Zoltán érkezett a Nefelejcs utcából képviselve az ott élőket, aki tolmácsolta a problémájukat. Az utcában hiába került fel kamera, az ott élő roma közösség viselkedése nem változott, “megkeserítik” a lakók életét. Elmondta, hogy már hét lovat tartanak, a bűz emiatt elviselhetetlen. Lovas kocsival megállnak az utca közepén. Éliás Zoltán úgy érzi, hogy a rendőrség tehetetlen, a polgárőrök, közterület felügyelők pedig nem járnak a környéken. Éliás Zoltán ott él a problémás közösséggel szemben, a saját házát nehezen, hosszú szópárbajok után tudja elhagyni. Panaszkodott arra is, hogy szemetelnek, de igyekeznek tisztán tartani az utcát. Az önkormányzat segítségét kéri, mert úgy véli, tarthatatlan állapotok uralkodnak.

Éliás Zoltán (Fotó: Horváth Bence)

Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy a legfontosabb, hogy minden kirívó esetnél a rendőrséget kell kihívni. A rendvédelmi szervek feladata, hogy ezeket az eseteket kivizsgálják. A városvezető megköszönte, hogy a lakók az erejükhöz mérten igyekeznek rendben tartani az utcát. 

Molnár Béla alpolgármester elmondta, hogy a probléma megoldásához kevés. Egyeztetést kezdeményezne a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság új vezetőjével, érdeklődne, hogy miért nem történik előrelépés, illetve tanácsokat kér, mit tehetnek. Kiemelte, hogy ugyanaz a kétegyházi közösség gerjeszti a problémát, akik korábban is. Az állattartással kapcsolatban megkérte dr. Burai Mihály jegyzőt, hogy vizsgálják ki ezt a kérdést. 

Dr. Burai Mihály elmondta, hogy 2021 ősze óta van jelen a probléma a városban. Igazgatási eszközökkel nehéz egy ilyen összetett problémát kezelni, de nem lehetetlen. Kifejtette, hogy az állattartás, közterület-szennyezés kérdésében lehet intézkedni. Arra kérte Éliás Zoltánt, hogy a problémákat írásban is fogalmazzák meg, amit az illetékes osztályokra, hivatali szervekhez eljuttatva hatékony, hatósági fellépést eszközölhetnek.

Dávid Zoltán polgármester már sokszor elmondta, de ismét hangsúlyozta, hogy a problémás közösséget nem az önkormányzat helyezi el a városban.

Bodóczi András (DK) javasolta, hogy a Roma Önkormányzat elnöke is kísérje el Molnár Bélát és őt arra a látogatásra, amit a problémás családnál tesznek. Ezzel kapcsolatban alpolgármester annyit mondott, hogy ennek nem most van itt az ideje, egy későbbi tárgyalás alkalmával térjenek vissza a kérdésre. Bodóczi András elfogadta az alpolgármester javaslatát.

Németh Béla (Fidesz) emlékeztetett, hogy a Jókai utcára költözött a korábban a Nyárfa utcán lakó család egy része. Itt is szükség lenne egy kamerára, mert itt sem a közösségi normáknak megfelelő életmódot folytatnak.

Dr. Szabó Ervin (Jobbik) kritizálta az önkormányzatot, majd elmondta, hogy a kétegyházi család mellett, egy orosházi is hasonló gondokat okoz, ez pedig a Simondán család, amely jelentős politikai hatalmat gyakorol. Az ellenzéki képviselő szerint nyomást kell helyezni rájuk is, ha ez nem történik meg, nem lesz változás sem. 

Dávid Zoltán polgármester elutasította Szabó Ervin állítását, hogy nem tettek semmit az ügyben. Emlékeztette arra a jelenlévőket, hogy Molnár Béla alpolgármester mennyi munkát tett ennek a problémának a kezelésébe. A városvezető rámutatott arra, hogy éppen Szabó nem intézkedett semmit az ügyben, annak ellenére, hogy többször felkérték, segítsen a kérdésben.

Fetser János (MSZP) elmondta, hogy a gondot nem az orosházi városvezetés okozta, hanem a Magyar Pünkösdi Egyház cigánymissziója.

Raffai János (független) elmondta, hogy ugyanazokat a mondatokat hallja már, mint korábban. Úgy gondolja, hogy a problémás közösség viselkedése kimeríti a BTK-ban szerelő kényszerítés fogalmát.

Molnár Béla alpolgármester azt javasolta a Nefelejcs utcaiaknak, hogy jöjjenek be a hivatalba és jegyzőkönyvbe mondják el a problémákat, a város pedig hivatalból megteszi a feljelentést. Reagálva Raffai János felszólalására elmondta, hogy a problémás lakók komoly jogi háttérrel rendelkeznek nehéz ellenük bármit is tenni. Már kétszer vállalta a probléma megoldását, harmadjára is megteszi. Abból elege van, hogy kívülről megmondják neki, hogy mit kéne tenni, de érdemlegesen senki nem vesz részt a gond elhárításában. Elmondta, hogy igénybe venné a teremben is helyet foglaló országgyűlési képviselők, Erdős Norbert és Sebők Éva segítségét.

Fotó: Horváth Bence

Oravecz Nóra alpolgármester megkérte az orosháziakat, abban az esetben, ha ez a problémás család ingatlant vásárolna, ne adja el nekik. 

3. Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Kérdés, észrevétel nem volt. Szavaztak: 9 igen, 4 tartózkodás, elfogadták a napirendet.

4. Döntés hitelfelvételről. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Az önkormányzat valamivel több mint 143 millió forintot venne fel, amit parkolófejlesztésre, rekreációs központ többletköltségeinek fedezetére, illetve pályázati önerő biztosítására használna fel.

Egészen pontosan

  • Az Ond utcai burkolatfelújítás 22 millió forintot
  • BMX freestyle és kerékpárpálya pályázati önerejéhez 17 millió forint
  • az alvégi temető parkoló építésére 25 millió forintot
  • a Pacsirta utcai parkoló építésére 15 millió forintot
  • a TOP: Multifunkciós sport- és ifjúsági rekreációs központ többletköltségére 65 millió forintot

A hitel lejárata 2034. szeptember 30. Ahhoz, hogy ezt a napirendet el tudja fogadni a testület, a költségvetés módosítására is szükség van.

Fetser János (MSZP) arról érdeklődött, hogy a parkolók kivitelezése mikor indul el és hány darab lesz. Elmondta, hogy nem támogatja, mert a célok között van, olyan, aminek nem látja a megtérülését. 

Fotó: Horváth Bence

Bojtor István alpolgármester elmondta, hogy a Pacsirta utcán folynak a munkálatok, ahol 12 parkolót alakítanak ki, míg a Báthory utcában 19 darabot. Mindkét esetben a VÜRT a kivitelező. A Pacsirta utcán a tervek szerint iskolakezdésre végeznek.

9 igen 1 nem 3 tartózkodással elfogadták az első határozati javaslatot. A másodikról név szerint szavaztak:

Antal László: igen, Bodóczi András: tartózkodik, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Fetser János: nem, Gyapjasné Béres Enikő: igen, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: nincs jelen, Németh Béla: igen, Olasz Mónika: igen, Oravecz Nóra: igen, Papp Róbert: nincs jelen, Raffai János: tartózkodom, Dr. Szabó Ervin: nem, Tóth-Kása Sándor: igen.

Ezt is elfogadta a testület.

5.
/1
Orosháza Város Önkormányzata 2022. évi költségvetési rendeletének II. számú módosítása

Antal László: igen, Bodóczi András: tartózkodik, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Fetser János: nem, Gyapjasné Béres Enikő: igen, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: nincs jelen, Németh Béla: igen, Olasz Mónika: igen, Oravecz Nóra: igen, Papp Róbert: nincs jelen, Raffai János: tartózkodik, Dr. Szabó Ervin: nem, Tóth-Kása Sándor: igen.

Ezt a pontot is elfogadták.

/2. A 2022. évi költségvetéshez kapcsolódó döntés

9 igen 2 nem és 2 tartózkodással elfogadták.

6. A településképi arculati kézikönyv, és a településkép védelméről szóló 30/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelet módosítása. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Kérdés és hozzászólás nem volt: 12 igennel elfogadták a napirendet és az új rendeletet.

7. Orosháza Város Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2014. (X.21.) önkormányzati rendelet módosításáról. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Raffai János (független) elmondta, hogy kevés egy munkanap a felkészülésre. Módosító javaslatokat nyújtott be, többek között azt, hogy a költségvetés megállapításáról szóló előterjesztést az ülést megelőzően legalább 20 nappal kézbesítsék a képviselőnek. Újra nyomatékosította, hogy egy munkanap kevés arra, hogy feldolgozzák az ilyen nagyságú anyagokat. 

A napirendi pontokkal kapcsolatban is módosító indítvánnyal élt: amennyiben az ülés napján terjesztenek fel egy napirendet az előterjesztőnek legyen lehetősége maximum 5 percben ismertetni az adott témát, majd az ülésvezető köteles maximum két percben indokolni, hogy az előterjesztés miért nem szerepelt napirenden. Az indoklás elfogadásáról az előterjesztőnek maximum egy perc áll rendelkezésére nyilatkozni.

Vita zárásával kapcsolatban azt javasolta, hogy a napirendek végén minden képviselőcsoport vezetője 3-3 percben ismertethesse, összefoglalhassa az álláspontját.

Úgy gondolja, hogy az interpellációkat a polgármester helyett a benyújtónak kellene felolvasnia. A független képviselő beszélt a közmeghallgatásról is, kevesli az évi egy alkalmat, ebből meglátása szerint több kellene.

Fotó: Horváth Bence

Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy a Raffai János által benyújtott javaslatokkal foglalkoznak, bár azokat a bizottsági ülésen kellett volna átadni.

Bodóczi András (DK) szerint sok vita elkerülhető lenne, amennyiben televíziós közvetítés lenne az ülésekről. Módosító indítványt tett arról, hogy újra legyen élő adás a testületi ülésről.

Dr. Szabó Ervin (Jobbik) támogatja a módosító indítványokat, ezekről név szerinti szavazást kért. Az előterjesztés azon részével, ami a képviselők igazolatlan távolmaradásának szankcionálásáról dönt egyetért. 

Németh Béla (Fidesz) elmondta, hogy a képviselő-testületi tagsággal egy feladat is jár, fel kell készülni az ülésre. Az SZMSZ rendben van, csak az ellenzéki képviselőknek nem megfelelő, ez meglátása szerint akkor lenne másként, ha a négy ellenzéki képviselő fogalmazhatná meg a szabályokat. 

Dr. Szabó Ervin több alkalommal bekiabálásokkal zavarta az ülést, Dávid Zoltán polgármesternek az ülés folyamán többször is rendre kellett utasítani a jobbikos képviselőt.

Munkaszervezés témakörben:

Antal László: nem, Bodóczi András: igen, Bojtor István: nem, Dávid Zoltán: nem, Fetser János: igen, Gyapjasné Béres Enikő: nem, Kovács Péter: nem, Lövei Ferenc: nincs jelen, Németh Béla: nem, Olasz Mónika: nem, Oravecz Nóra: nem, Papp Róbert: nincs jelen, Raffai János: igen, dr. Szabó Ervin: igen, Tóth-Kása Sándor: nem.

Nem támogatta a testület

Napirend témakörben:

Antal László: nem, Bodóczi András: igen, Bojtor István: nem, Dávid Zoltán: nem, Fetser János: igen, Gyapjasné Béres Enikő: nem, Kovács Péter: nem, Lövei Ferenc: nincs jelen, Németh Béla: nem, Olasz Mónika: nem, Oravecz Nóra: nem, Papp Róbert: nincs jelen, Raffai János: igen, dr. Szabó Ervin: igen, Tóth-Kása Sándor: nem. 


Ezt sem támogatta a testület.

A vita zárása témakör:

Antal László: nem, Bodóczi András: igen, Bojtor István: nem, Dávid Zoltán: nem, Fetser János: igen, Gyapjasné Béres Enikő: nem, Kovács Péter: nem, Lövei Ferenc: nincs jelen, Németh Béla: nem, Olasz Mónika: nem, Oravecz Nóra: nem, Papp Róbert: nincs jelen, Raffai János: igen, dr. Szabó Ervin: igen, Tóth-Kása Sándor: nem.

Nem támogatta a testület.

Interpellációra vonatkozó javaslat:

Antal László: nem, Bodóczi András: igen, Bojtor István: nem, Dávid Zoltán: nem, Fetser János: igen, Gyapjasné Béres Enikő: nem, Kovács Péter: nem, Lövei Ferenc: nincs jelen, Németh Béla: nem, Olasz Mónika: nem, Oravecz Nóra: nem, Papp Róbert: nincs jelen, Raffai János: igen, dr. Szabó Ervin: igen, Tóth-Kása Sándor: nem. 

Nem támogatta a testület.

Közmeghallgatásra vonatkozó javaslatról szóló szavazás:

Antal László: nem, Bodóczi András: igen, Bojtor István: nem, Dávid Zoltán: nem, Fetser János: igen, Gyapjasané Béres Enikő: nem, Kovács Péter: nem, Lövei Ferenc: nincs jelen, Németh Béla: nem, Olasz Mónika: nem, Oravecz Nóra: nem, Papp Róbert: nincs jelen, Raffai János: igen, dr. Szabó Ervin: igen, Tóth-Kása Sándor: nem.

Ezt sem támogatta a testület.

Bodóczi András televíziós közvetítésével kapcsolatos indítványa:

Antal László: nem, Bodóczi András: igen, Bojtor István: nem, Dávid Zoltán: nem, Fetser János: igen, Gyapjasné Béres Enikő: tartózkodik, Kovács Péter: nem, Lövei Ferenc: nincs jelen, Németh Béla: nem, Olasz Mónika: nem, Oravecz Nóra: nem, Papp Róbert: nincs jelen, Raffai János: igen, dr. Szabó Ervin: igen, Tóth-Kása Sándor: nem.

Nem támogatta a testület.

Ennél a szavazásnál is zavarta az ülés rendjét dr. Szabó Ervin különböző megjegyzésekkel. Dávid Zoltán polgármester ezért ismét felszólította, hogy próbáljon meg viselkedni a képviselő-testületi ülés alatt.

A rendeletről szavaztak, amit elfogadtak a képviselők.

8. A szociális szolgáltatásokról szóló 10/2015.(111.30.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése, új rendelet megalkotása. Az előterjesztés ide kattintva elérhető.

A napirendet 9 igen 4 tartózkodás mellett elfogadták a képviselők.

9. Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és szolgáltatási díjairól szóló 4/2011. (11.08.) önkormányzati rendelet módosítása. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Az előterjesztésben említett rendelet szabályozza a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének egyes szabályai, a szolgáltatási díjak összegei, valamint az anyakönyvvezetők közreműködéséért járó szabadidő mértéke, illetve díjazás választása esetén a díj összege.

A rendelet felülvizsgálata során kiderült, hogy a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés szolgáltatási díjait 2013 óta nem emelték.

Ez alapján tesz javaslatot a különböző szolgáltatások összegének módosítására dr. Burai Mihály jegyző.

  • A hivatal kis házasságkötő termében 5 ezer forintról 10 ezer forintra
  • A hivatal házasságkötő termében 12 ezer forintról 20 ezer forintra
  • A hivatal nagytermében 27 ezer forintról 40 ezer forintra
  • Házasságkötés külső helyszínen 30 ezer forintról 40 ezer forintra
  • Versmondás 2500 forintról 3500 forintra
  • Ének szólista 3000 forintról 4 ezer forintra
  • Gyertya (3 db) 1500 forintról 2500 forintra
  • Pezsgő 2500 forintról 3500 forintra emelkedne.

A családi rendezvényeknél közreműködő anyakönyvvezetők szabadidő helyetti díjazásának mértéke is változna.

Házasságkötő teremben történő családi rendezvény esetében 7 ezer forintról 10 ezer forintra, míg külső helyszínen 10 ezer forintról 15 ezer forintra emelkedne.

Kérdés, észrevétel nem volt. Szavaztak a rendeletről 12 igen 1 tartózkodással elfogadták a képviselők.

10. Orosháza Város településfejlesztési, településrendezési és településképpel kapcsolatos feladataival összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 19/2017. (VII.3.) önkormányzati rendeletének hatályon kívül helyezése. Az előterjesztés ide kattintva elérhető.

Az előterjesztést egyhangúlag 13 igennel elfogadta a testület.

11. Orosháza Város településfejlesztési, településrendezési és településképpel kapcsolatos feladataival összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 19/2017. (VII.3.) önkormányzati rendeletének hatályon kívül helyezése. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Az előterjesztés elfogadta a testület.

12. Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 16/2006. (IX.15.) Ö.r. számú rendelet módosításáról. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Fetser János (MSZP) szerint a jelenlegi helyzetben nem szabad lakbért emelni, az ezzel járó bevételemelkedés elhanyagolható, fontosabb, hogy az orosháziakat segítse az önkormányzat. A bérlakások állapotát is kifogásolta, nincsenek megfelelő állapotban. Azt is nehezményezte, hogy az elmúlt 13 évben nem épültek új bérlakások. Azt javasolta, hogy a döntést halasszák el, ha mégsem, akkor 20 százalék helyett 5 százalékos legyen az emelés mértéke. Név szerinti szavazást kért. 

Oravecz Nóra alpolgármester elmondta, hogy van amiben egyetért Fetser Jánossal, de évek óta nem történt áremelés a bérleti díjakban. A mostani emelés havi szinten pár száz forintot jelent, viszont a költségvetésnek sokat számít – ahogy fogalmazott “sok kicsi, sokra megy” – ugyanis nem tudni, meddig tart még az energiaárak emelkedése.

Fotó: Horváth Bence

Az alpolgármester úgy gondolja, hogy a lakások állapota nem csak az önkormányzat, hanem az önkormányzati lakásokban élők felelőssége is. Rengeteg bérlakása van az önkormányzatnak, a hivatal kiemelkedően támogatja a rászorulókat. Oravecz Nóra ismét kiemelte, hogy a mostani változás minimális emelkedés jelent a bérleti díjakban, főként a környező településeken tapasztalható szociális bérlakások bérleti díjait figyelembe véve.

Bojtor István alpolgármester rámutatott arra, hogy nem elsősorban a szociális lakásokban élők érintettek a rezsi áremelkedésben. Néhány számadatot is közölt Orosháza környező településein érvényben lévő szociális bérlakások lakbéreiről.

Orosházán egy összkomfortos lakás 243 forint négyzetméterenként, Szarvason 320 forint, Békésen 448 forint, Gyomaendrődön 260 forint. Egy komfortos 212 forint Orosházán, 261 forint Gyulán, 497 forint Békésen és Gyomaendrődön is 260 forint négyzetméterenként.

Ezek az adatok a most megemelt lakbér is kevesebb Orosházán, mint a többi településen. Bojtor István alpolgármester elmondta, hogy valóban hosszú évek óta nem történt áremelés, az önkormányzat is arra törekedett, hogy erre minél később kerüljön sor és már nem lehet figyelmen kívül hagyni a piaci folyamatokat.

Elismerte, hogy a lakások állapotával kapcsolatban vannak hiányosságai az önkormányzatnak. Az emelésből befolyt összeget a lakásokra fordítaná a város. Rámutatott, hogy a jelenlegi anyagárak mellett, a mostani 20 százalékos emelésből befolyó bevétel sem fedezné a felújítást. Elmondta, hogy a környező települések a rezsi nehézségeket a bérlakások eladásával igyekeznek megoldani. Bojtor István kiemelte, hogy ezt az orosházi önkormányzat elkerülné, nem gondolkodik ilyen megoldáson.

Dr. Szabó Ervin (Jobbik) elmondta, hogy egyetért Fetser János módosítását, név szerint szavazást kért az eredeti határozati javaslatról. Nem támogatja ezt az előterjesztést, úgy gondolja, hogy az önkormányzati lakásokban élő réteget segíteni kell. Azt javasolta, hogy végezzen a város egy hatástanulmányt, az érintett réteget pedig kérdezzék meg az emeléssel kapcsolatban.

Fotó: Horváth Bence

Oravecz Nóra elmondta, hogy különböző szociális támogatással, a legnagyobb, 60 négyzetméteres önkormányzati lakásban körülbelül havi 3381 forinttal emelkedne a bérleti díj. Egy ekkora lakásban beleférnek az átlagfogyasztásba is, így a rezsiárak emelkedése sem érinti őket. 

Dávid Zoltán polgármester szerint dr. Szabó Ervin többször, az önkormányzatot sértegetve minősítve nyilvánult meg felszólalásában. A polgármester elmondta, hogy korábban volt a lakásrendeletről külön megbeszélés, amelyen soha nem jelent meg a jobbikos képviselő, illetve észrevételeit sem ismertette a városvezetéssel. Többször jelezte már Dávid Zoltán polgármester, hogy várják minden képviselőtől az észrevételeket.

Oravecz Nóra további két adatot ismertetett. A Garzonbérlők Házában a legnagyobb lakás 26 négyzetméter, ott 1196 forintot, a legkisebb pedig 17 négyzetméter, ahol 782 forintot jelent a 20 százalékos lakbéremelés.

Dr. Szabó Ervin szerint ezek az összegek is sokat jelentenek egy szegényebb sorban élő kisnyugdíjasnak vagy családnak. Ezeket a rétegeket pedig segíteni kell.

Oravecz Nóra alpolgármester elmondta, hogy tisztában van azzal, hogy a szociális bérlakásokban élőknek valóban számít ez a 700 forintos emelés is, de az önkormányzat nem csak rájuk gondol. A szociális osztály azon dolgozik, hogy azoknak a Rákóczitelepen a saját házukban egyedül élő nyugdíjasoknak is segítsen. 

A szocialista képviselő, Fetser János hangos bekiabálásokkal szakította meg Oravecz Nóra alpolgármester felszólalását, ezért lezárta a vitát Dávid Zoltán polgármester.

Név szerint szavaztak arról, hogy levegyék a napirendről a kérdést:

Antal László: nem, Bodóczi András: igen, Bojtor István: nem, Dávid Zoltán: nem, Fetser János: igen, Gyapjasné Béres Enikő: nem, Kovács Péter: nem, Lövei Ferenc: nincs jelen, Németh Béla: nem, Olasz Mónika: nem, Oravecz Nóra: nem, Papp Róbert: nincs jelen, Raffai János: igen, dr. Szabó Ervin: igen, Tóth-Kása Sándor: nem.

Nem támogatta a testület.

A következő az volt, hogy 20 százalék helyett 5 százalékkal emeljék a bérleti díjat:

Antal László: nem, Bodóczi András: igen, Bojtor István: nem, Dávid Zoltán: nem, Fetser János: igen, Gyapjasané Béres Enikő: nem, Kovács Péter: nem, Lövei Ferenc: nincs jelen, Németh Béla: nem, Olasz Mónika: nem, Oravecz Nóra: nem, Papp Róbert: nincs jelen, Raffai János: igen, dr. Szabó Ervin: igen, Tóth-Kása Sándor: nem.

Ezt sem támogatta a testület.

Dr. Szabó Ervin módosítójáról is név szerint szavaztak, amely szintén arról szól, hogy kerüljön le a napirendről a kérdés:

Antal László: nem, Bodóczi András: igen, Bojtor István: nem, Dávid Zoltán: nem, Fetser János: igen, Gyapjasné Béres Enikő: nem, Kovács Péter: nem, Lövei Ferenc: nincs jelen, Németh Béla: nem, Olasz Mónika: nem, Oravecz Nóra: nem, Papp Róbert: nincs jelen, Raffai János: igen, dr. Szabó Ervin: igen, Tóth-Kása Sándor: nem.

Ezt sem szavazta meg a testület.

Dr. Szabó Ervin másik módosító indítványáról is név szerint szavaztak, mely szerint hatástanulmányt készítsen a kérdésről az önkormányzat:

Antal László: nem, Bodóczi András: igen, Bojtor István: nem, Dávid Zoltán: nem, Fetser János: igen, Gyapjasné Béres Enikő: nem, Kovács Péter: nem, Lövei Ferenc: nincs jelen, Németh Béla: nem, Olasz Mónika: nem, Oravecz Nóra: nem, Papp Róbert: nincs jelen, Raffai János: igen, dr. Szabó Ervin: igen, Tóth-Kása Sándor: nem.

Nem támogatta az indítványt a testület.

Az eredeti rendeletről is név szerint szavaztak:

Antal László: igen, Bodóczi András: nem, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Fetser János: nem, Gyapjasné Béres Enikő: igen, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: nincs jelen, Németh Béla: igen, Olasz Mónika: igen, Oravecz Nóra: igen, Papp Róbert: nincs jelen, Raffai János: nem, Dr. Szabó Ervin: nem, Tóth-Kása Sándor: igen.

Elfogadták.

13. Orosháza Város Önkormányzat Egységes Szociális Központ Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

12 igen 2 tartózkodással elfogadták, a napirendet.

14. Haszonbérleti díjak felülvizsgálata. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

9 igen 4 tartózkodással elfogadták a napirendet.

15. Tulajdonosi hozzájárulás az Önkormányzat tulajdonában álló Orosháza, belterület, 971. hrsz.ú természetben Orosháza, Előd u. 17. szám alatt található ingatlanon, az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola területén konténer tantermek telepítéséhez. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Konténer tantermeket létesítene a református iskola, ehhez szükséges az önkormányzat hozzájárulása, mivel önkormányzati területen kívánják ezt megvalósítani.

Az intézménynek azért van erre szüksége, mert a különböző tantárgyakat csoportbontásban kell tanítani, ehhez pedig nem elegendő a jelenleg rendelkezésre álló tanterem. Anyagilag nem engedheti meg magának a református intézmény, hogy új tantermeket építsen, ezért a fenntartó Orosházi Református Egyházközség konténer tantermek vásárlása mellett döntött.

Ezekben helyet kap három darab tanterem, tanári szoba, tanári, fiú és lány wc, vizesblokkal rendelkező öltözők és raktárhelyiség is

A konténerek telepítése engedélyköteles.

Kérdés nem volt, egyhangúlag, 13 igennel támogatta a testület az előterjesztést.

16. TOP_Plusz-1.1.3-21 Helyi és térségi turizmusfejlesztés felhívásra benyújtandó pályázat költségvetésének és tartalmának módosítása. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

A pályázat keretében Gyopárosfürdő szolgáltatásai kínálatának bővítése valósulhatna meg. Egy olyan komplex élményelemekkel ellátott medencét alakítanának ki, amely egész évben használható.

Ez egy olyan új 18×21 méter méretű medence, amely három generáció kikapcsolódását, szórakozását teszi lehetővé. Három korosztály közös medencében, de egymástól különböző pihenő elemekkel elválasztott részekben szórakozhat és pihenhet.

Az említett medencét kültéren alakítanák ki, az elavult és bontásra érett szociális blokk helyén. A medence gépészete lehetővé teszi termálvizes hőcserélőn keresztül történő szabályozását, ami biztosítja a környezettudatos és fenntartható működést.

A felhívásra a fürdőt üzemeltető Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. jelentkezik. A megvalósításra 36 hónap áll rendelkezésre, az igényelt támogatás 100 százaléka elszámolható. A projekt előrelátható költsége 422 millió forint, amit teljes egészében a pályázat segítségével valósítana meg az önkormányzat.

10 igen 3 tartózkodással elfogadták a képviselők a napirendet.

17. TOP_PLUSZ-2.1.1-21 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra benyújtandó pályázat költségvetésének és tartalmának módosítása. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

A pályázat segítségével az élményfürdő tetőszerkezetének javítása és cseréje, valamint az épület medenceterének, külső homlokzati nyílászáróinak cseréje mellett légtechnika és napelemes rendszer kialakítása valósulhat meg.

A pályázat előkészítése már elkezdődött, ez magába foglalja a szükséges műszaki tartalom összeállítását, illetve az előzetes tanulmányok elkészítését.

A támogatási kérelem benyújtására konzorciumi formában is van lehetőség. A fürdőért felelős Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. nyújtja be a pályázatot, míg konzorciumi partnerként bevonná az önkormányzati tulajdonú OROS-PROJEKT Nonprofit Kft-t, illetve a Békés Megyei Önkormányzatot. Előbbi a projekt előkészítési valamint tervezéssel kapcsolatos feladataiban vesz részt, utóbbi projektmenedzsmenti feladatokat látna el, illetve pályázati felhívás lehetőséget biztosít.

A projekt előrelátható költsége 1 milliárd 170 millió forint, amit teljes egészében a pályázati összegből valósítaná meg az önkormányzat.

Kérdés nem volt, 10 igen 3 tartózkodással elfogadták a napirendet.

18. Orosháza Város Önkormányzatának tulajdonában álló ingatlanok kijelölése értékesítésre. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Több ingatlanát is értékesítené az önkormányzat. 

Az egyik, a Kiss Ernő utcán található, több éve üresen álló lakóház, udvar és gazdasági épület. Az ingatlanba a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság jelölhetett ki bérlőt, ám erről a jogáról lemondott. Az ingatlan értékbecslő szerinti értéke 2,5 millió forint. Az önkormányzatnak fejlesztési elképzelése nincs, ezért elárverezné a lakást.

A másik ingatlan a Dózsa György utcán található, műemlék védelem alatt álló Gémes Palota. Az önkormányzat az épületet 2017-ben egy árverésen vásárolta meg, már akkor is rossz állapotban, a szükséges karbantartási kötelezettségeit teljesítette az önkormányzat. Az ingatlan fizikai állapota 40 százalékos, az értékbecslő szerinti ára jelenleg közel 22 millió forint. Az önkormányzat árverezés útján értékesítené az ingatlant.

Eladná az önkormányzat a Nyárfa utca 35. szám alatti ingatlant is, amit még korábban a Magyar Pünkösdi Egyház cigánymissziójától vásárolt meg 36 millió forintért. Az értékbecslő megállapítása szerint 36 millió 200 ezer forint a forgalmi értéke a háznak. Szintén árverés útján értékesítené az ingatlant a város.

A Bercsényi utcán három – egyenként több mint hatmillió forint értékű – garázsépületet is elárverezne az önkormányzat. 

Raffai János (független) felszólalásában azt mondta, amennyiben ezek az értékesítések megtörténnek, jelentős bevétele keletkezik a városnak. Az a javaslata, hogy valamelyik ingatlan/ingatlanok értékesítéséből származó bevételt célzottan, a szociális bérlakások díjemelkedésének kompenzációjára fordítsa az önkormányzat. 

Hozzátette, hogy a további ingatlanokból befolyó bevételt pedig hűtő-fűtő klímák felszerelésére, illetve a szociális bérlakások energetikai felújításra fordítsa a város. Név szerinti szavazást kért a módosító javaslatairól.

Sebők Éva momentumos országgyűlési képviselő tájékoztatta a testületet arról, hogy tegnap egyeztetést kezdeményezett Lázár János, Építésügyi és Beruházási miniszterrel, azért, hogy az állam éljen elővásárlási jogával és kapjon közösségi funkciót a Gémes Palota.

Dávid Zoltán polgármester hozzátette, hogy örülne és a város előnyére válna, ha az épület funkciót kapna.

Fotó: Horváth Bence

Oravecz Nóra alpolgármester elmondta, hogy más önkormányzati fenntartású intézményeknél is szükség lenne felújításra. Rámutatott, hogy vannak kötelező feladatai az önkormányzatnak és olyan áremelkedés van, hogy erre az összegre később pont egy óvodának vagy egy szociális otthonnak lenne szüksége. Azt javasolta, hogy éppen ezért az árverésből befolyt bevétel felhasználásáról később döntsön a testület.

Bojtor István alpolgármester a független képviselőjével kapcsolatban elmondta, hogy nem költené előre azt a pénzt, aminek az összegéről még nem tudják, hogy mennyi és egyáltalán befolyik-e a város kasszájába. A város lakás alszámláján rendelkezésre áll viszonylag komoly összeg, amit célzottan költhet el a város, többek között a Raffai János által megfogalmazott munkálatokra. 

Raffai János módosító javaslatáról név szerint szavaztak a képviselők:

Antal László: nem, Bodóczi András: igen, Bojtor István: nem, Dávid Zoltán: nem, Fetser János: igen, Gyapjasné Béres Enikő: nem, Kovács Péter: nem, Lövei Ferenc: nincs jelen, Németh Béla: nem, Olasz Mónika: nem, Oravecz Nóra: nem, Papp Róbert: nincs jelen, Raffai János: igen, Dr. Szabó Ervin: igen, Tóth-Kása Sándor: igen.

A módosító javaslatot nem támogatta a testület.

A határozati javaslatok közül az első hármat 9 igen 1 tartózkodás 3 nem mellett fogadtak el a képviselők, a negyedikre 9 igen 4 nem

19. Szobor áthelyezéssel kapcsolatos döntések meghozatala. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Az orosházi kötődésű Mokry Sámuel, valamint Baross László és Székács Elemér mezőgazdasági tudósok, a három nagy búzanemesítő szobrát a Táncsics és Bajcsy-Zsilinszky utcák kereszteződésében helyezték ki az Orosháza és Térsége Gazdakör kezdeményezésére az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárkamara, valamint az orosházi önkormányzat támogatásával. 

A gazdakör a Búzanemesítők szoborcsoportot feltétel nélkül, térítésmentesen adta át az önkormányzatnak. 

Az időjárás miatt a szobor kompozíciókon szemmel látható sérülések jelentek meg. Bánfi Antal Sándor kőszobrász felmérte a károkat és ajánlatot tett a szobrok új elkészítését. A munka 965 ezer forintba kerül.

A szoborcsoportot ezt követően a Kossuth Mezgé 100 éves évfordulójára térítésmentesen megkapná, az intézményen belüli elhelyezéssel, ezzel is megóvva a külső károsodásoktól.

12 igen 1 nem.

20. Munkásszállás üzemeltetésével kapcsolatos döntés meghozatala. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

12 igen 1 tartózkodás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.