- hirdetés -

Országszerte, így Orosházán is az államalapításra emlékezünk augusztus 20-án. A városi ünnepséget az elmúlt évek hagyományainak megfelelően a Szent István-szobornál rendezték meg, ahol felidézték az államalapító király örökségét.

Az idei ünnepségen az Orosházi Fúvószenekar is fellépett, ezúttal a Himnusz és a Szózat is az ő előadásukban csendült fel. A vendégek köszöntését követően Pörneki Attila, a GYSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója mondott ünnepi beszédet.

A szeretet gyakorlása vezet a legfőbb boldogsághoz – ezt a fontos gondolatot az államalapító Szent István király írta fiának, Imre hercegnek és a Kossuth iskola igazgatója is ezzel a mondattal kezdte meg köszöntőjét. A király intelmeiben az uralkodói viselkedésről foglalta össze legfontosabb elképzeléseit, utat mutatva ezzel fiának. A történelemből tudjuk, hogy a herceg végül nem tudta betölteni a rá váró uralkodói feladatokat, hiszen fiatalon meghalt, az intelmek ugyanakkor a mai napig aktuálisak és minden magyarhoz szólnak.

– István az uralkodásával mutatta meg, hogy a keresztény értékek segítségével erős államot hozhat létre. Olyan államot, ami ma már több mint 1000 éve fennáll itt, Európában. Ez a hatalmas feladat nem volt könnyű neki, de véget vetett az átmeneti állapotnak. Legyőzte Koppány vezért és a vele szövetséges törzsi ellenfeleket, ezzel megszilárdította hatalmát. Egyértelművé tette, hogy a magyarság a nyugati kereszténységhez csatlakozik, a római pápától koronát kért és kapott, valamint elindította nagy művét, mely alapján uralkodott – hangsúlyozta Pörneki Attila.

Fotó: Horváth Bence

Hozzátette, hogy államalapító királyunk biztosította a királyi központi akaratot, egyben segítette helyben az ügyek intézését. Létrehozta a nyugati keresztény egyházszervezet, a korszerű gazdaság alapjait. Az akkor korszerűnek mondható nyugati mintájú államnak nemcsak az alapjait tette le, de működtette és gyakorlati módon is szilárd rendszert hozott létre törvénykönyveivel, egyházszervezetével, közigazgatásával és gazdasági intézkedéseivel.

Igazi államalapító volt, de ennél sokkal több értéket képviselt. A köszöntő beszédet követően Csengeri Attila musicalénekes ünnepi előadása következett. A művész három dalt énekelt el a közönségnek, az István a király rockoperából Géza temetését, a Kőszívű ember fiaiból a Szállj magyar éneket, végül pedig a Honfoglalást.

Ezután a történelmi egyházak képviselői, Ördög Endre evangélikus lelkész, Iványi László kanonok és Szalkay Róbert református lelkipásztor áldották meg és szentelték fel a város kenyerét, amit Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere vágott fel, majd szétosztották a jelenlévők közt. Az ünnepi megemlékezés végül koszorúzással és a Szózat eléneklésével zárult.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.