- hirdetés -

Az utóbbi hetekben, hónapokban mindennapos téma a sajtóban az aszály, a hőség. Iszonyú károkat okoztak eddig, de most érkezett egy kis reménysugár. A hét végére jósolt front hozhat esőt végre felénk is.

A mostani három forró nap fokozott figyelmet igényel a vízügyes szakemberektől is, de az előrejelzések szerint a hétvégétől mérsékelten javulhat az aszályhelyzet – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A meteorológusok előrejelzése szerint a Duna külföldi vízgyűjtőin jellemzően 10-63 milliméter közötti eső valószínű, a csapadék zöme péntektől vasárnapig hullik majd. A Tisza vízgyűjtő területén is csapadékot várnak a szakemberek, elsősorban a szlovákiai és a magyarországi részeken, ahol akár 50-74 milliméternyi csapadék is hullhat szombat és kedd között.

A legfrissebb előrejelzés szerint “az átlagosnál nagyobb bizonytalansággal” a következő 6 napban főleg a középső és keleti országrészben, területi átlagban jelentős mennyiségű csapadék érkezhet.

Még többször és több eső kellene (Fotó: pixabay.com)

Az időjósok számításai szerint, a pénteken érkező hidegfront a mostani kilátások alapján ahelyett, hogy átrobogna rajtunk, hullámot vet térségünk felett. A front lassabb áthaladása miatt keletre valószínűleg csak később érkezik meg a lehűlés, viszont csapadék tekintetében biztatóbbak a kilátások, a friss prognózis alapján péntektől kezdődően akár több hullámban is eshet.

Egyik állandó mezőgazdasági szakértőnk, Herczeg Tibor szintén örül az esőnek, de gyorsan hozzá is tette: ez még nem oldja meg a problémákat.

– A kukoricán, napraforgón már nem segít, akár mennyi eső is esik a hét végén. A földeknek nagyon kell, de a talaj annyira ki van száradva, hogy ami érkezik, azt azonnal el szívják a mélyebb rétegek. Eső után pár órával már nyoma sincs a felső rétegben. Mostanság a repce majd a többi őszi vetésű növény vetése alá kellene előkészíteni a talajt a gazdáknak, de hogy ebben érdemi segítséget nyújtsanak az égiek, ahhoz többször és több esőnek kellene érkezni – teszi hozzá a gazda.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.