- hirdetés -

Az országos sajtóban az utóbbi időben megszaporodtak azok az írások, amelyek a méz ugrásszerű, több mint száz százalékos drágulásáról és a méhcsaládok áttelelésének bizonytalanságáról szólnak.

„Veszélybe kerülhet a méhek áttelelése a szárazság miatt, és a mézre is komoly hatása lesz az aszálynak.

Az akácméz ára sokáig kilonkénti 3500 forintos átlagáron mozgott. 2020 nyarától azonban elkezdtek felfelé kúszni az árak: a KSH utolsó friss adatai szerint 2022 júniusában pedig már 6220 forint volt az akácméz kilós átlagára. A tavaly júniusi átlagárhoz képest (4730 forint/kg) egy év alatt 31,5 százalékos áremelkedés történt. Ha további 10-20 százalékos emelés jön, amit ígérnek, akkor 6840-7465 forintra nőhet az átlagos kilónkénti ár” – olvashattuk a Pénzcentrum cikkében.

Portálunk annak nézett utána, hogy vajon Orosházán és környékén is meg kell-e kongatni azt a bizonyos vészharangot? Vas Sándor, orosházi méhész száz méhcsaláddal dolgozik. Mint elmondta, vegyes volt az idei évük.

A piacon most is 3200 forintba kerül egy üveggel az akácmézből (Fotó: Horváth Bence)

– Az akác kifejezetten jól sikerült. Nagyon jó minőségű és viszonylag sok akácmézet sikerült pergetni. A napraforgóról már nem mondható el mindez. A szárazság miatt a tavalyinál jóval kevesebb mézet tudtak begyűjteni a méhek, kb. felét, mint tavaly. Jó volt a hárs és még most a japán akácról is összeszedtek egy adagra valót a „kis munkatársaim”. Komolyabb áremelésről csak a boltokban beszélhetünk és nyilván más a főváros és más a vidék. Az orosházi piacon most is 3200 – 3500 forint egy kiló akácméz. A méhek ínség mentes átteleléséről gondoskodtunk. Mind a száz család kaptárában ott van 15 kiló méz, ez tizenöt mázsa, ami csak az övék. Őszintén szólva nem igazán értem a katasztrófát kiáltókat – tette hozzá Vas Sándor.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Rajki József, az Orosháza és Körzete Méhész Egyesület elnöke is.

Napraforgóból gyenge közepes eredményt értek el (Fotó: Horváth Bence)

– Az aszály alaposan keresztbe tett nekünk méhészeknek, a repcét és a napraforgót illetőleg is. Ezekről a növényekről a közepesnél gyengébb „termést” sikerült csak gyűjteni. A télire valót megkapták a családok. A nehézséget a cukor beszerzése jelentheti a méhészek számára, amivel a benn hagyott mézkészletre rá kell etetni a tél folyamán. A kistermelők nagyon nem emelhetik fel az árakat, mert akkor nem tudják értékesíteni a mézüket. Az említett drágulás inkább a boltokra lesz jellemző. Itt Békés megyében nehéz helyzetben vagyunk most is, sírhatnánk is, de nem tesszük – mondta az elnök.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.