- hirdetés -

Csütörtök délután a Petőfi Művelődési Központban tartotta közös elnökségi ülését a gerendási, a nagyszénási és az Orosháza és Térsége Gazdakör. Az ülésen, a mostanra kialakult katasztrofális helyzetből való kilábalás lehetőségeit keresték a gazdaszervezetek vezetői.

Brlázs Róbert, az orosházi gazdaköri elnök a rendezvény előtt elmondta, az ilyen helyzetben még nagyobb fontossággal bír az összefogás, hisz ugyanazok a gondjaink, ugyanazokat a csapásokat kell elviselnünk és ugyanúgy szeretnénk ebből a helyzetből kilábalni.

– A mai megbeszélésen közösen elemezzük a jelenlegi helyzetet, keressük azokat a megoldási javaslatokat, amelyek valódi segítséget jelenthetnek a gazda társadalomnak. A mostani helyzetben egy száz hektár környékén gazdálkodónak mintegy 30-40 milliós veszteséget kell elkönyvelnie. Hasznos lenne például, ha a kormány, a munkahely megtartó támogatást kiterjesztené a mezőgazdasági üzemekre is, hogy nehéz helyzetben ne kelljen elküldeni a dolgozókat. Sok esetben nem csak a több támogatás ad hathatós segítséget, de egy esetleges fizetési átütemezés is. Ma megpróbáljuk összeszedni azokat a javaslatainkat, melyeket továbbíthatnánk, segítve a döntéshozók munkáját, ezen keresztül pedig gazda társainkat. Mit tehetnénk például mi gazdák az öntözés fejlesztése, a vizeink megőrzése, megtartása, a talaj feltöltése érdekében. Lényeges, hogy az egyes gazdakörök ne csak egyedül küzdjenek a saját bajukkal, hanem legyen térségi együttműködés – sorolta az elnök.

Brlázs Róbert szerint fontos, hogy legyen térségi együttműködés (Fotó: Horváth Bence)

Brlázs Róbertéhez hasonló gondolatokat fogalmazott meg Viczián János gerendási gazdaköri elnök is.

– Nagyon remélem, hogy a gazdakörök erejét fel tudjuk használni arra, hogy a tagság gondjait, javaslatait eljuttassuk a megfelelő helyekre. Szeretnénk a kormányzatnak segíteni, hogy pontosan lássák, hol fáj legjobban, hol és milyen segítség lenne a tényleges segítség. Talán ha összefogunk, több dolgot tudunk a magunk és a társadalom érdekében elvégezni és talán a hangunk is messzebbre hallatszik – fogalmazott a gerendási elnök.

Viczián János, gerendási elnök (j) szerint nem ülhetünk ölbe tett kézzel (Fotó: Horváth Bence)

A közös elnökségi ülésen végül megszületett egy levél, amelyben összefoglalták azokat a kéréseket, javaslatokat amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy érdemi segítséget nyújtsanak a gazda társadalomnak. Ezt a levelet elküldik az önkormányzatoknak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának, a MAGOSZ-nak és az Agrárminisztériumhoz is. A levél megfogalmazása mellett megtárgyalták azt is, hogy a gazdák mi mindent tehetnek itt, helyben a helyzetük jobbra fordítása érdekében.

Mindhárom gazdakör vezetősége előremutatónak, értékelte az összefogást és az együttműködés folytatása mellett tette le voksát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.