- hirdetés -

Minden az orosházi múzeumban kezdődött, amikor részt vettek egy Torockót bemutató eseményen és a vírus okozta lezárásokat leszámítva, azóta is tart. Az Orosházi Nyugdíjas Egyesület Platán klubja nyolc éves kapcsolatot ápol Erdély egyik legszebb településével, Torockóval.

A Platán Klub 2022 Július végén négynapos kirándulást szervezett Torockóra.

– Februárban fogalmazódott meg a kirándulás gondolata s kezdtük a részleteket kidolgozni. Az idén is mentünk 50 fővel az Erdély kincseit nézni, és vittük magunkkal Orosháza kincseit az orosházi kulcsos kalácsot és a banánt a Csizmadia pékség jóvoltából, valamint a vállalkozó kedvű nyugdíjas társainkat. Az első nap Nagyszalontán tisztelegtünk az Arany János emlékhelyénél. Nagyváradon a városnézés, Főtér kínálta a programot. A Királyhágó, a Bánfihunyadi templom megtekintése után értünk Torockóra az EUDÓPA NOSTRA díjas faluba, szálláshelyünkre – kezdi a történetet Huszárik István klubvezető.

Másnap, első útjuk Tordára vezetett, a sóbánya, illetve a sós vizű strandhoz, majd a Tordai-hasadékban volt túra lehetőség. A fiatalabb korosztály végig ment az idősebbek tartották azt a gondolatot, hogy „nem teljesítmény, hanem élménytúrára” jöttünk. A bejárat közelében élvezték az erdélyi konyha remekeit.  

– A harmadik napon egész napos kirándulást szerveztünk a Fogarasi havasokba, a Transzfogarasi úthoz. Busszal mentünk a Bilea vízesésig, majd felvonóval a 2200 m magasan fekvő Bilea tóhoz a Kárpátok egyik legmagasabban fekvő hágójára. Útközben gyönyörködtünk a csodálatos kilátásban, közben a 18-20 C fokos levegőn sétáltunk a tó körül a vásári forgatagban. A nap végén elköszöntünk Nemes Árpád idegenvezetőtől, aki profi módon végezte munkáját, vele hamarosan találkozunk Orosházán – idézi fel a klubvezető.

Várak királya – királyok vára (Fotó: Berke Sándorné)

A túra utolsó napján a reggeli órákban Torockó nevezetességeivel ismerkedtek, egy rövid séta  erejéig, majd elköszönve vendéglátóiktól, haza indultak. A hazafelé vezető úton Vajdahunyadot, Erdély leglátványosabb gótikus várkastélyát látogatták meg. Déva várát, mivel felújítás alatt van a felvonó, csak távolról nézhették.

– A kora esti órákban értünk Orosházára, fáradtan, de élményekben gazdagon. Már ekkor megfogalmazódott a gondolat, hogy ezt a sok élményt még az ősz folyamán egy közös találkozón kellemes lesz felidézni. Megnézni a fényképeket és esetleg kitalálni a jövő évi programot – zárja a beszámolót Huszárik István.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.