- hirdetés -

Akik vasárnap délutáni programnak a Forma 1 Magyar Nagydíját választották, ismerős arcot szúrhattak ki a felvezető műsor során a rajtrácson. A program részeként a célegyenesben a himnusz után az Urban Verbunk, külön erre az alkalomra készült előadását láthatták a nézők.

Magyarországra érkezett az elmúlt hétvégén a Száguldó Cirkusz, július 31-én rendezték meg a Hungaroringen az idei, összesen már 37. Magyar Nagydíjat. A futamot a Mercedes versenyzője George Russell kezdte az élről, végül azonban a címvédő Red Bull-pilóta, Max Verstappen örülhetett, aki győzelmével tovább növelte előnyét az összetettben a versenyt nem túl szerencsésen záró Ferrari-pilótákkal szemben.

Akik azonban a közvetítés során már a felvezető műsort is megnézték, könnyen kiszúrhatták, hogy a Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanára, Móricz Bence is fellépett a program során. A békéscsabai születésű fiatalember testnevelést és néptáncot oktat, mellette táncol a Harangos Néptáncegyüttesben, néptánc táborokat vezet és a Jókai Színházban is fellépett már.

A Hungaroringen lépett fel a csapat, pár perccel a F1-es futam rajtja előtt (Fotó: Tóth Judit)

Elmondta, hogy egy Urban Verbunk nevű társulat felkérésére utazott el a Hungaroringre.
– Ez egy olyan hivatásos együttes, mint például az Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes vagy a Nemzeti Táncegyüttes, nyilván mindegyik műhely a saját stílusát és világát valósítja meg a színpadon.

Ez a színpad számukra ezúttal a Hungaroring célegyenese lehetett, ugyanis felkérték őket, hogy a Magyar Nagydíj megnyitója során, nem sokkal a bemelegítő kör megkezdése előtt kápráztassák el a nézőket. Jelenleg négy főből áll az együttes és természetesen az ilyen volumenű produkcióhoz egy nagyobb stábra volt szükségük. Így keresett meg engem is vezetőjük, Moussa Ahmed, az együttes művészeti igazgatója, hogy lenne-e kedvem vendégművészként részt venni az egyik legrangosabb sportesemény megnyitóján, én pedig örömmel mondtam igent rá – árulta el Bence.

Az együttes tagjaival és a többi táncossal is már régebb óta ismerték egymást, a próbák és maga az előadás nagyon jó hangulatban teltek. Mint mondta, már az is hatalmas energiát és impulzust adott nekik, hogy a stáb ilyen formában ismét összeállt. Elmondása szerint ekkora kaliberű rendezvényen, melyet gyakorlatilag világszerte majdnem minden országban közvetített a TV, még nem vett részt. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lépett volna már fel rangos eseményeken, legutóbb például Dubaiban a Nagyvárad Táncegyüttes tagjaként a 2020-as Expón járt, amit végül idén márciusra halasztottak.

– Az az igazság, hogy én szeretem a Forma 1-et, de azért nem voltam annyira oda meg vissza érte. De a mostani hétvége után tényleg mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki minimum egyszer a Hungaroringre és élőben nézze meg ezeket az autókat. A motorok bőgése, a sebesség, a közönség amilyen hangulatot csinál, mind megunhatatlan érzés, teljesen elvarázsolt. Ha lesz még rá lehetőség a következő évek során is, nem hinném, hogy visszautasítanék egy ilyen alkalmat – mesélte lelkesen.

Bence a nyár folyamán már Szegeden is vett részt néptánctáborban, ahol óvodásoktól az ifistákig taníthatták a gyermekeket. Emellett Szarvason is megrendezték immár hetedik alkalommal a Körös Menti NépTáncTábort, ahol Békés megyéből több településről, így többek között Elekről, Gyomaendrődről, Békésről, Gyuláról, Békéscsabáról és természetesen Orosházáról is érkeztek fiatalok.

– A kapuk mindig nyitva állnak, igyekszünk megmutatni a fiataloknak, hogy milyen hasznos dolog lehet már az is, hogy együtt töltenek egy kis időt. Ugyanis én úgy látom, hogy a kultúránknak ez a közösségi tevékenysége fokozatosan a háttérbe szorul, mindenki csak dolgozik és dolgozik, az online világ pedig ellenünk dolgozik, kevés idő marad az élvezetre. Ha pedig a saját gyerekkoromra tekintek vissza, emlékszem, hogy mi is pont így alakítottuk ki azokat az ismertségeket, ami a mostani életünket is meghatározza. Éppen ezért örülünk neki, hogy egyre több településről jönnek a gyerekek – tette hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.