- hirdetés -

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunhegyesen rendezték meg ebben az évben a Magyarok Kenyere Program búza összeöntési ünnepségét.

Régóta nem látott és nem tapasztalt, különleges helyzetben van ebben az évben egész Európa, így Magyarország is. A háborús konfliktus okozta válsághelyzet mellett a rendkívüli aszállyal is meg kell küzdeni – fogalmazott köszöntőjében Feldman Zsolt Kunhegyesen, a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program keretében rendezett búzaösszeöntés ünnepén. A tizenkét év óta egyre szélesebb összefogással zajló Magyarok Kenyere program a gazdák szolidaritásának ünnepe. Az egymás segítésére, a felelősségvállalásra ma különösen nagy szükség van – fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Fleldman Zsolt államtitkár (Fotó: Vermes Tibor)

– A világ számos térségét az éhínség fenyegeti, itthon felértékelődik a mezőgazdaság, a gazdatársadalom szerepe, hiszen a megváltozott éghajlati körülmények, a termelést jelentősen megdrágító tényezők ellenére a hazai élelmiszer ellátás biztosított. Bár idén exportra kevesebb gabona jut, a betakarított termésmennyiség kettéosztotta az országot, a magyar családok ellátásához elegendő kalászos termett – emelte ki az államtitkár.

Feldman Zsolt beszélt arról is, hogy a kormány elkötelezett az agráriumból élők megsegítésében. Nem véletlenül alakult meg az Aszály veszélyhelyzeti operatív törzs, amely az aszályhelyzet és az energiaárak mezőgazdaságban okozott következményei kezelésére jött létre, meg is tartva első ülését. Amikor megfordul a világ körülöttünk, amikor háború dúl határaink közelében, és energiaválság fenyeget, a magyar gazdák erőt meríthetnek az eddig elért eredményekből, egyebek között a Magyarok kenyere program sikeréből.

2020-ban Szarvason tartották az összeöntés ünnepét (Archív fotó: veol.hu)

A Békés megyei gazdák – bár nálunk még nem fejeződött be az adományok gyűjtése – a gyenge termés dacára, már eddig is, a tavalyinál nagyobb mennyiségű gabonát adományoztak. 253 adományozó, több, mint 26 tonna (26280 kg) búzát ajánlott fel (07.29-i adatok). Az orosházi gazdák eddig két tonna gabonával járultak hozzá a nemes célhoz.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága augusztus hónapban még várja a segíteni szándékozók jelentkezését és adományait.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.